Jak na křupavé olivové krekry s mozzarellou | recept na slané pečivo
Jak na křupavé olivové krekry s mozzarellou | recept na slané pečivo. Vkusné, elegantní a k vínu ideální. Krekry, do nichž jsou delikatesy k vínu běžné podávané přímo zakomponované. Spojení sýru, oliv a slaných sušenek do jediného křupavého krekru je nejen nápadité, ale i chuťově dokonalé.
Co je potřeba
- 200 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 100 g čerstvého smetanového sýru (žervé, Lučina…)
- 80 g černých oliv
- 80 g mozzarelly
- 50 ml vody
- 6 lžic olivového oleje (2 lžíce do těsta + 4 lžíce na potření)
- 1 žloutek
- ½ lžičky soli
Krok 1
Do větší mísy nasypte mouku, osolte, přilijte vodu se 2 lžícemi olivového oleje a současně přidejte i žloutek, smetanový sýr, nadrobno nakrájené olivy i okapanou a najemno nastrouhanou mozzarellu.
Ze všech surovin vypracujte pevné, kompaktní těsto, které je krásně vláčné, šťavnaté a dobře zpracovatelné.
Krok 2
Na pomoučeném vále z těsta vyválejte plát silný přibližně 0,5 cm a nožem či rádýlkem krájejte na obdélníčky nebo čtverečky.
Krok 3
Jednotlivé kousky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a hojně potřete zbylým olivovým olejem.
Krok 4
Pečte v předehřáté troubě na 210 ˚C (horkovzdušná trouba 190 ˚C) 18–20 minut. Poté vytáhněte a nechejte na plechu 5–10 minut dojít, čímž krásně zlatavé krekry získají i kýženou křehkost.
Pro delší uchování krekry skladuje ve vzduchotěsně dóze, do níž je skládejte až zcela vychladlé.
- Pro zvýraznění chuti přidejte do těsta i prolisovaný stroužek česneku, který krekry nejen dochutí, ale i provoní.