Jak upéct kefírovou bublaninu s mandlovo-makovou žmolenkou | recept
Jak upéct kefírovou bublaninu s mandlovo-makovou žmolenkou | recept. Úžasně vláčné i příjemně svěží kefírové těsto zasypané kousky sladkého ovoce a k tomu navíc obohacené o božskou mandlovo-makovou žmolenku znamená jediné, a to, že se z koláče ve stylu bublaniny stane moučník přímo dechberoucí.
Co je potřeba
Na žmolenku:
- 100 g jemně mletých mandlí
- 70 g moučkového cukru
- 50 g mletého máku
- 1 bílek
Na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 200 ml kefíru
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 80 g másla
- 3 vajíčka
1 velká plechovka kompotovaných meruněk – lépe však meruněk čerstvých
(s mandlovo-makovou žmolenkou báječně ladí i švestky či jablka)
Krok 1
Na žmolenku v misce promíchejte sypké suroviny.
Krok 2
Postupně do nich zapracujte bílek a vytvořte vlhkou, mírně lepivou žmolenku, která připomíná spíše šťavnaté těstíčko.
Krok 3
Do nádoby vhodné ke šlehání vsypte moučkový i vanilkový cukr, přidejte vajíčka, rozpuštěné a vychladlé máslo a vlijte kefír či podmáslí. Ručními elektrickými metlami prošlehejte.
Krok 4
Tekutou část vlijte do mísy, ve které jste promíchali hladkou a polohrubou mouku s práškem do pečiva a vymíchejte hladké, lité těsto.
Krok 5
Vzniklým těstem vyplňte pečicím papírem vyložený plech s vyšším okrajem o velikosti přibližně 20×30 cm.
Krok 6
Na těsto vyskládejte na plátky nakrájené a dobře okapané meruňky.
Krok 7
Nakonec ozdobte kousky žmolenky.
Krok 8
Poté pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C (horkovzdušná trouba 155 °C), 50–55 minut do zezlátnutí.
- Žloutek zbylý z přípravy drobenky můžete zužitkovat do kefírového těsta coby žloutek navíc.