Jak upéct dvoubarevný jahodový koláč s čokoládou a Cottage sýrem | recept
Jak upéct dvoubarevný jahodový koláč s čokoládou a Cottage sýrem | recept. Osvědčené, nestárnoucí a stále dechberoucí spojení jahod s čokoládou, které je ukryto v tomto dvoubarevném koláči, vykouzlí spolu s bílou částí ze smetanového Cottage sýru ten nejvláčnější a nejlahodnější moučník, jaký jste kdy měli tu čest ochutnat.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá dortové formě o průměru 23 cm
Na tmavé těsto:
- 150 g másla
- 100 g kvalitní mléčné čokolády
- 100 g čokolády na vaření
- 200 g krupicového cukru
- 3 vajíčka
- 80 g hladké mouky
Na světlé těsto:
- 300 g smetanového Cottage sýru
- 50 g krupicového cukru
- 2 vajíčka
- jahody
(Jahody lze použít jak čerstvé, tak kompotované či mražené. Mražené nechejte předem povolit a dobře okapat. Stejně tak nechejte okapat i jahody kompotované)
Krok 1
Ve vodní lázni pomalu a za občasného promíchání rozpouštějte máslo s nalámanou čokoládou (oba druhy).
Krok 2
Do mírně zchladlé čokoládové polevy vmíchejte krupicový cukr.
Krok 3
Poté metličkou zašlehejte jedno vajíčko po druhém.
Krok 4
Na závěr vmíchejte prosátou mouku a takto připravené tmavé těsto odložte stranou.
Krok 5
Na světlé těsto rozmixujte smetanový Cottage.
Cottage zvolte raději nějaký s tužší konzistencí, který neobsahuje příliš velké množství smetany. Poznáte to tak, že pokud kelímkem lehce zatřesete smetana v něm vyloženě nešplouchá.
Krok 6
Do rozmixovaného sýru vešlehejte vajíčka s cukrem, čímž vznikne řídká směs a světlé těsto tím máte připravené.
Krok 7
Dortovou formu vyložte pečicím papírem a vyplňte tmavým těstem, na které postupně přilévejte bílou část.
Krok 8
Lžičkou či vidličkou obě části protáhněte, tedy propojte tak, aby se vytvořilo krásné mramorování a povrch ozdobte na kousky nakrájenými jahodami.
Krok 9
Vložte do trouby vyhřáté na 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) a pečte 50–55 minut. Po vytažení z trouby nechejte koláč při pokojové teplotě ve formě vychladnout a poté rovněž ve formě uložte do lednice, kde krásně zpevní a zatuhne.
- Snoubení jahod a čokolády je opravdu fantastické. Luxusní chuti ale dosáhnete i s třešněmi, které jsou s čokoládou rovněž báječné. Jejich výraznou chuť ovšem nejlépe doplní čokoláda hořká. Budete-li tedy koláč připravovat právě z třešní, použijte do tmavého těsta na místo mléčné čokolády čokoládu hořkou, nejlépe 70%.