Jak na řepné pesto s balzamikem a tymiánem | recept
Jak na řepné pesto s balzamikem a tymiánem | recept. Stejně jako jiná pesta se i toto z pečené červené řepy bezpochyby stane vaším oblíbeným pomocníkem k dochucení celé řady pokrmů. O jeho intenzivní chuť a výrazné aroma se postará lahodná červená řepa, která svou jemně nasládlou chutí tvoří jedinečný základ pro přidaný sýr, ořechy i voňavé koření, ovšem i pro do pesta netradičně zakomponované balzamiko.
Co je potřeba
- 300 g červené řepy (odpovídá přibližně 2 kusům řepy střední velikosti)
- 5 lžic olivového oleje + olej na potření řepy před pečením
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 stroužek česneku
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g sýru Grana Padano
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1–2 lžičky sušeného tymiánu (lépe však čerstvého, jemně nasekaného)
- sůl dle chuti
Krok 1
Oloupanou červenou řepu potřete olejem, zabalte do alobalu a v předem vyhřáté troubě na 220 °C pečte hodinu až hodinu a půl, dokud nebude řepa měkká. Vychladlou ji pak nakrájejte na menší kusy a vložte do mixéru.
Krok 2
Přidejte prolisovaný česnek, mleté ořechy i najemno nastrouhaný sýr a rozmixujte dohladka.
Krok 3
Základ pesta ochuťte balzamikovým octem, tymiánem i drceným kmínem a přilijte olivový olej. Dle chuti osolte. Vše důkladně promíchejte či pár vteřin promixujte.
Hotové pesto doporučuji nechat v chladu alespoň do druhého dne proležet. Výrazné chutě tak vystoupí a společně prolnou. Poté jím můžete doplnit těstoviny či promíchat s bramborovými noky a dle chuti ozdobit tymiánem či posypat sýrem. Vzhledem k jeho řidší, šťavnaté konzistenci a jemnější chuti jej skvěle využijete i jako dip k namáčení zeleniny či tortilla chipsů.
- Velice zajímavý nádech pestu dodáte, pokud sýr Grana Padano zkombinuje v poměru půl na půl s luxusní fetou. Pesto s ní bude i lehce slanější.