Jak upéct šunkové košíčky se sýrovou nádivkou | recept
Jak upéct šunkové košíčky se sýrovou nádivkou | recept. Šunka, coby základ košíčků, je základem vkusným, neotřelým a ještě navíc dietním. Spolu s jemnou, rovněž kaloricky nenáročnou nádivkou z krémového sýru, mozzarelly a cherry rajčátek si takové košíčky můžete bez výčitek svědomí dopřát i ve větším množství.
Co je potřeba
- 12 plátků kuřecí šunky
- 100 g krémového sýra (Lučina, žervé…)
- 5 lžic smetany ke šlehání
- 100 g najemno nastrouhané mozzarelly
- 70 g cherry rajčátek
- 1 stonek jarní cibulky
- sůl a pepř k dochucení
- olivový olej či olej ve spreji na vymaštění formiček
Krok 1
Nejprve v misce promíchejte krémový sýr se smetanou.
Pro dietnější verzi košíčků můžete místo smetany použít i mléko, ovšem vzhledem k chuti alespoň plnotučné.
Krok 2
Do krémového základu přidejte najemno nastrouhanou mozzarellu s nadrobno nakrájenou zelenou cibulkou a směs osolte a opepřete.
Krok 3
Jako poslední zlehka vmíchejte na malé kousky nakrájená rajčátka. Šťávu z nich přimíchejte také. Ta sýrovou směs patřičně naředí. Pokud by se vám i tak zdála příliš hutná, přidejte další lžíci smetany.
Krok 4
Nyní formičky na muffiny vytřete olejem a vyskládejte do nich plátky šunky. Do každého muffinu jeden plátek.
Pokud jsou plátky šunky slabé, použijte raději dva.
Krok 5
Do šunkových košíčků poté rozdělte připravenou nádivku. Stačí 1–2 lžičky do každého.
Krok 6
Takto připravené vložte do předehřáté trouby na 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) a pečte přibližně 30 minut do zezlátnutí a lehkého opečení okrajů šunky.
- S mozzarellou jsou košíčky opravdu jemné. Máte-li chuť na výraznější, neváhejte a do nádivky využijte například čedar, balkánský sýr nebo i ementál, který s ostatními surovinami také báječně chutná.