Jak uvařit zeleninové ragú z černé čočky a kokosového mléka | recept
Jak uvařit zeleninové ragú z černé čočky a kokosového mléka | recept. Kombinace jemného kokosového mléka a pikantního koření je sama o sobě skvostná. A v případě, že doplní nasládlou restovanou zeleninu, zaslouží se pak spolu s drobnými zrníčky černé čočky o luxusní, barevně i chuťově pestrý pokrm, který zaručeně vzbudí zájem všech strávníků.
Co je potřeba
- 100 g černé čočky Beluga
- 4 mrkve
- 1 červená paprika
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 lžička kari
- 200 ml kokosového mléka
- sůl a pepř dle vlastní chuti
Krok 1
Čočku uvařte dle návodu na obalu.
Krok 2
V průběhu vaření čočky začněte připravovat zeleninové ragú tím, že v pánvi rozehřejete olivový olej a orestujete na něm nahrubo nastrouhanou, předem oloupanou mrkev a na malé kostičky nakrájenou červenou papriku.
Krok 3
Jakmile zelenina zavadne a lehce se opeče, přidejte k ní prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor, kari koření a směs dle chuti osolte a opepřete. Za občasného míchání nechejte 2–3 minut restovat do doby, kdy se koření patřičně rozvoní.
Krok 4
Poté podlijte kokosovým mlékem a duste přibližně 10 minut. Tekutinu nevyduste úplně, pro výslednou konzistenci je lepší, když malinko šťávy v pánvi zůstane.
Chcete-li mít ragú opravdu šťavnaté i s určitým množstvím „omáčky“, přidejte do pánve o 50–100 ml mléka více.
Krok 5
Na závěr přimíchejte uvařenou čočku.
Takto připravené ragú je úžasné jen tak samotné, podávané s čerstvým pečivem či opečeným toastem, ale skvěle doplní i těstoviny. V případě, že máte ragú více šťavnaté i se zmiňovanou lehkou omáčkou, jako přílohu doporučuji rýži, kuskus či bulgur. Také báječná kombinace.
- Do vody při vaření čočky vřele doporučuji vhodit kostku zeleninového bujónu. Je to maličkost, která ale čočce dodá výtečnou chuť.