jaktak.cz

Jak upéct vláčný bramborový makovec s citronovou polevou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct vláčný bramborový makovec s citronovou polevou | recept. Předem uvařené brambory zakomponované do těsta přemění tradiční makovec ve fantasticky vláčný moučník, který je vzhledem ke šlehanému těstu i úžasně nadýchaný. Spolu se sladkou citronovou polevou se pak jedná o moučník, který má vkus i eleganci.

Co je potřeba

Množství surovin odpovídá koláčové formě o průměru 28 cm

  • 200 g předem uvařených a vychladlých brambor
  • 3 vajíčka
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml oleje
  • 80 g polohrubé mouky
  • 80 g mletého máku
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
  • špetka soli

Na citronovou polevu:

  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vařící vody
  • 1 lžička oleje

Krok 1

Do větší mísy prosejte mouku a přimíchejte k ní mák, prášek do pečiva, skořici, citronovou kůru i špetku soli.

Krok 2

Bílky oddělte od žloutků a ve vyšší nádobě elektrickými metlami vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem do nadýchané, téměř bílé pěny.

Krok 3

Za stálého šlehání postupně tenkým pramínkem přilévejte olej.

Krok 4

Do vaječného základu přidejte oloupané a najemno nastrouhané uvařené brambory.

Krok 5

Směs vlijte do mísy se sypkými surovinami a důkladně propracujte.

Krok 6

Na závěr do těsta zlehka přimíchejte do tuha ušlehaný sníh z bílků.

Krok 7

Lité nadýchané těsto přesuňte do koláčové formy vyložené pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) 30–35 minut.

Krok 8

V průběhu pečení v misce promíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou, vodou i olejem a připravte si tak polevu.

Krok 9

Polevu pak natřete na teplý, z trouby vytažený makovec a nechejte při pokojové teplotě zaschnout. Na povrchu polevy se vytvoří tenká křupavá vrstva.

  • Citronovou polevu můžete obohatit i citronovou kůrou. Najemno nastrouhaná zvýrazní jak chuť polevy, tak i její vůni.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-vlacny-bramborovy-makovec-s-citronovou-polevou-recept.html