Jak upéct vláčný bramborový makovec s citronovou polevou | recept
Jak upéct vláčný bramborový makovec s citronovou polevou | recept. Předem uvařené brambory zakomponované do těsta přemění tradiční makovec ve fantasticky vláčný moučník, který je vzhledem ke šlehanému těstu i úžasně nadýchaný. Spolu se sladkou citronovou polevou se pak jedná o moučník, který má vkus i eleganci.
Co je potřeba
Množství surovin odpovídá koláčové formě o průměru 28 cm
- 200 g předem uvařených a vychladlých brambor
- 3 vajíčka
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml oleje
- 80 g polohrubé mouky
- 80 g mletého máku
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
- špetka soli
Na citronovou polevu:
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce vařící vody
- 1 lžička oleje
Krok 1
Do větší mísy prosejte mouku a přimíchejte k ní mák, prášek do pečiva, skořici, citronovou kůru i špetku soli.
Krok 2
Bílky oddělte od žloutků a ve vyšší nádobě elektrickými metlami vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem do nadýchané, téměř bílé pěny.
Krok 3
Za stálého šlehání postupně tenkým pramínkem přilévejte olej.
Krok 4
Do vaječného základu přidejte oloupané a najemno nastrouhané uvařené brambory.
Krok 5
Směs vlijte do mísy se sypkými surovinami a důkladně propracujte.
Krok 6
Na závěr do těsta zlehka přimíchejte do tuha ušlehaný sníh z bílků.
Krok 7
Lité nadýchané těsto přesuňte do koláčové formy vyložené pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) 30–35 minut.
Krok 8
V průběhu pečení v misce promíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou, vodou i olejem a připravte si tak polevu.
Krok 9
Polevu pak natřete na teplý, z trouby vytažený makovec a nechejte při pokojové teplotě zaschnout. Na povrchu polevy se vytvoří tenká křupavá vrstva.
- Citronovou polevu můžete obohatit i citronovou kůrou. Najemno nastrouhaná zvýrazní jak chuť polevy, tak i její vůni.