Jak připravit asijská vepřová játra | recept
Jak připravit asijská vepřová játra | recept. Krátká tepelná úprava na dobře rozpáleném oleji játrům vyloženě sluší. Na povrchu jsou krásně opečená, přičemž uvnitř zůstanou úžasně šťavnatá. A když jsou předem naložená v pikantní marinádě plné zázvoru, česneku a výrazných asijských omáček, jsou pak doslova dechberoucí.
Co je potřeba
- 800 g vepřových jater
- 1 svazek jarní cibulky
Na marinádu:
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 5 stroužků česneku
- 8 lžic Teriyaki sójové omáčky
(pro výraznější a pikantnější chuť lze použít i klasickou, či slanou a sladkou sójovou omáčku namíchat půl na půl)
- 3 lžíce ústřicové omáčky
- 3 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce krupicového cukru
- 3–4 lžíce oleje (nejlépe sezamového)
Krok 1
Nejprve očistěte a najemno nastrouhejte zázvor, prolisujte česnek a v misce promíchejte s cukrem, limetkovou šťávou a sójovou i ústřicovou omáčkou.
Krok 2
Do takto připravené marinády naložte na tenké plátky nakrájená, důkladně očištěná játra a nechejte v lednici 2 hodiny marinovat.
Krok 3
Jarní cibulku nasekejte nadrobno a současně oddělte bílé a zelené části. Do pokrmu se přidává každá část v jinou chvíli.
Krok 4
Ve velké pánvi, ideálně ve woku, rozpalte olej a postupně na něm zprudka, za stálého míchání, orestujte veškerá marinovaná játra. Před přidáním do pánve játra vyjměte z marinády a lehce okapejte. Marinádu ale nevylévejte, budete ji ještě potřebovat.
Krok 5
Jakmile se kousky jater zatáhnou, přisypte k nim bílou část cibulky a krátce společně opečte.
Krok 6
Směs zalijte marinádou a vše chvilku poduste. Stačí 5-10 minut, jelikož játra tím, že jsou natenko nakrájená a ještě k tomu naložená, jsou opravdu rychle měkká.
Krok 7
Na závěr do pánve přisypte zelenou část cibulky, kterou již neduste, spíše jen tak promíchejte.
Takto připravená játra ihned podávejte, a to nejlépe s rýží, ovšem jsou výtečná i s čerstvou křupavou bagetkou, byť už nejsou tak autenticky asijská.
- Použijete-li do marinády Teriyaki sójovou omáčku doporučuji místo krupicového cukru použít cukr třtinový. Chuť je pak opravdu neodolatelná – jemnější a sladší. Patřičný říz pokrmu dodáte přidáním nadrobno nasekané čili papričky.