Jak připravit kuřecí játrovou paštiku La Formaggeria | recept
Jak připravit kuřecí játrovou paštiku La Formaggeria | recept. Aromatický italský sýr spolu se slanými ančovičkami a kapary pro zvýraznění chuti vykouzlí z orestovaných, na víně podušených jemných kuřecích jater tu nejlepší paštiku, kterou jste kdy jedli.
Co je potřeba
- 800 g kuřecích jater
- 2 velké cibule
- 160 g másla (80 g na orestování + 80 g k následnému zjemnění)
- 40 g kaparů
- 8 ks ančoviček
- 4 dcl červeného vína
- 80 g jemně strouhaného sýru Gran Moravia či Grana Padano
- 4 lžíce olivového oleje (i více dle chuti a konzistence)
- sůl a pepř k dochucení
Krok 1
Játra očistěte, propláchněte a nakrájejte na menší kousky.
Játra můžete předem na hodinu naložit do mléka. Zbavíte je tak výrazných pachů a docílíte větší jemnosti a křehkosti.
Krok 2
Na 80 g másla orestujte najemno nakrájené cibule, které by měly získat lehce zlatohnědou barvu. Díky tomu budou výraznější a dodají paštice příjemné aroma.
Krok 3
Poté do pánve přidejte očistěná játra a zprudka je za stálého míchání orestujte tak, aby se zatáhla, ale uvnitř zůstala šťavnatá. K tomu stačí opravdu pár minut.
Krok 4
K orestovaným kouskům jater přidejte nasekané kapary a nakrájené ančovičky. Společně jen na plotýnce promíchejte.
Krok 5
Podlijte červeným vínem a na středním ohni duste přibližně 15 minut, aby se víno téměř vydusilo. Pro výslednou konzistenci hotové paštiky je lepší, pokud v pánvi malinko vína zůstane.
Krok 6
Podušená játra i se zbylou tekutinou přesuňte do mixéru a začněte mixovat.
Krok 7
V průběhu mixování do směsi přidejte najemno nastrouhaný sýr, povolené máslo i olivový olej. Dle chuti osolte a opepřete a dál mixujte do jemné konzistence.
Krok 8
Hotovou paštiku můžete servírovat ihned, ale také si můžete část oddělit do skleniček, zavíčkovat a uložit do lednice na další dny.
K podávání zvolte nejlépe nasucho opečený toast či čerstvou křupavou bagetu, se kterými výraznost paštiky opravdu dokonale vynikne.
- Možnost, jak chuť výsledné paštiky ještě podpořit a zdokonalit, je přidat do ní spolu s kapary a ančovičkami další úžasný zvýrazňovač chuti, kterým jsou olivy. A to jak ty více výrazné, zelené, tak jemnější černé.
- Paštiku vyloženě pro fajnšmekry připravíte stejným postupem, ze stejných ingrediencí, jen kuřecí játra vyměníte za delikatesní králičí.