Jak uvařit indické cizrnové kari s kokosem | recept
Jak uvařit indické cizrnové kari s kokosem | recept. Souznění pikantního a výrazně aromatického indického koření s lahodným kokosovým mlékem je opravdu jedinečné. Jen s ním dokážete obyčejná drcená rajčata přeměnit v pokrm plný chutí, který ve spojení s cizrnou je i pokrmem poměrně vydatným.
Co je potřeba
- 1 konzerva sterilované cizrny
- 1 konzerva sterilovaných drcených rajčat
- 1 konzerva kokosového mléka
- 2 lžíce oleje
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžičky kari
- 1 lžička koření Garam masala
- 1 hrst čerstvého koriandru
- sůl a pepř dle chuti
- na ozdobení hrst kokosových lupínků (lze vynechat)
Krok 1
V hlubší pánvi či v hrnci na rozpáleném oleji orestujte na klínky nakrájenou cibuli, na kousky nasekaný česnek a najemno nastrouhaný zázvor.
Krok 2
Jakmile se suroviny rozvoní a lehce zezlátnou, přidejte k nim kari a garam masalu. Společně za stálého míchání přibližně dvě minuty opékejte.
Krok 3
Kořeněný základ zalijte drcenými rajčaty a dohromady s kokosovým mlékem pod pokličkou na mírném ohni 15–20 minut povařte. Dle chuti osolte a opepřete.
Krok 4
Poté směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Krok 5
Na závěr do hrnce přisypte scezenou cizrnu a nasekaný koriandr. Nyní už jen chvilku prohřejte. Stačí asi tak 10 minut, jelikož konzervovaná cizrna je měkká sama o sobě.
Hotové kari můžete pro doladění chuti na talíři posypat kousky sušeného kokosu či lístky čerstvého koriandru.
Pokrm si nejlépe vychutnáte s basmati rýží či kuskusem, ovšem pita chleba či tortilla je jako příloha rovněž excelentní.
Na závěr můžete do směsi spolu s cizrnou a koriandrem přidat i lístky čerstvého špenátu, které hotovému kari dodají velice zajímavý a příjemný nádech. Výslednou chuť také podtrhnete, pokud již naservírované kari pokapete troškou limetkové šťávy.