Jak upéct piškotové řezy s ořechovým krémem a čokoládou | recept
Jak upéct piškotové řezy s ořechovým krémem a čokoládou | recept. Dole jemný a nadýchaný, nahoře vláčný a rumem provoněný, taková je stručná charakteristika dnešního dezertu. Piškot v této podobě se spolu s kakaovým krémem plným ořechů postará o naprosto fantastický dezert, který ozdobený čokoládou nejenže krásně vypadá, ale i senzačně chutná.
Co je potřeba
Na piškotový korpus:
- 180 g krupicového cukru
- 6 vajíček (žloutky a bílky zvlášť)
- 180 g polohrubé mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- rum na pokropení upečeného korpusu
- 180 g polohrubé mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- rum na pokropení upečeného korpusu
Na ořechový krém:
- 100 g moučkového cukru
- 200 g povoleného másla
- 3 lžíce tmavého kakaa
- 100 g mletých ořechů
- 3 lžíce rumu
Na piškotovou vrstvu:
- 100 g dětských piškotů
- rum na navlhčení piškotů
Na čokoládovou polevu:
- 120 g čokolády na vaření
- tenký plátek omegy (ztuženého pokrmového tuku)
Krok 1
V míse utřete žloutky s krupicovým cukrem do pěny. K dokonalému našlehání můžete použít elektrické metly.
Krok 2
Přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva a promíchejte do hladkého těsta.
Krok 3
Nakonec zlehka vmíchejte ušlehaný tuhý sníh z bílků.
Krok 4
Jemné těsto přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) 20–25 minut dozlatova. Po této době troubu vypněte, ale neotvírejte a upečený korpus v ní nechejte ještě 10–15 minut dojít. Tím zůstane krásně vysoký.
Krok 5
Po vytažení jej ještě teplý pokropte rumem. Tím korpus provoníte a dokonale zvláčníte.
Krok 6
Mezitím, co bude korpus chladnout, si připravte krém. Na ten v misce utřete povolené máslo s moučkovým cukrem.
Krok 7
Do máslové pěny zapracujte kakao, mleté ořechy a rum.
Krok 8
Takto připraveným krémem potřete již vychladlý korpus.
Krok 9
V další fázi navlhčete piškoty rumem.
Krok 10
Dobře nasáklé piškoty vyskládejte na vrstvu krému.
Krok 11
Na závěr povrch ozdobte čokoládovou polevou připravenou rozehřátím čokolády s plátkem omegy.
K rozpuštění čokolády využijte buď vodní lázeň, nebo můžete misku s nalámanou čokoládou a omegou vložit do mikrovlnné trouby a při mírném ohřevu čokoládu rozpustit. V průběhu promíchejte.
Hotový moučník nechejte v lednici proležet a zatuhnout a poté opatrně krájejte na řezy. Krájejte opravdu zlehka, jelikož piškotový korpus je až překvapivě měkký a nadýchaný.
V tomto případě je moučník prolnutý delikátním rumem. Výtečného sladění ovšem dosáhnete i pokud místo něj použijete uvařenou silnou kávu. A to jak na navlhčení piškotů a upečeného korpusu, tak do ořechového krému.