Jak upéct kuře po balkánsku | recept
Jak upéct kuře po balkánsku | recept. Kuřecí maso je univerzální, lze připravit tisíci způsoby, téměř každému chutná, je dietní, rychle hotové a patří k nejlevnějším masům – co víc si přát? Podle tohoto receptu můžete upéct kuře se zeleninou s balkánskými bylinkami. Koření se dá koupit ve formě již hotové směsi, avšak můžete si namíchat vlastní z čerstvých i sušených bylinek.
Co je potřeba
- 1 celé kuře nebo 4 kuřecí stehna
- 1 velký lilek
- 2–3 barevné papriky
- 1 velká nebo 2 malé cibule
- olivový olej
- sůl
- balkánské bylinky nebo čubricu
Krok 1
Kuře opláchněte, popř. dočistěte a naporcujte. Cibuli a papriky nakrájejte na proužky a lilek na půlkolečka. Koření rozmíchejte s malým množstvím olivového oleje a soli. Balkánské koření je směs saturejky, česneku, pískavice, kurkumy a chilli. Klidně si namíchejte vlastní směs, pokud chcete.
Krok 2
Na dno pekáčku nalijte trochu olivového oleje a rozprostřete proužky cibule. Kuřecí porce potřete ze všech stran směsí oleje, soli a koření. Takto připravené položte na cibulovou vrstvu.
Krok 3
Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem, vložte do (na 180 °C) předehřáté trouby a pečte 40 minut.
Krok 4
Po 40 minutách sejměte pokličku, kuřecí maso odložte na chvilku stranou a do pekáče vložte nakrájený lilek a barevné papriky. Položte maso zpět, zvyšte teplotu na 200 °C a již odkryté dopečte dozlatova. Kuře by se mělo upéct zhruba za 25 minut.