Jak připravit mexický těstovinový salát s černými fazolemi | recept
Jak připravit mexický těstovinový salát s černými fazolemi | recept. Vydatný, výrazný a hlavně výtečný – přesně takový je salát podle tohoto receptu. Připravíte ho kombinací chuťově i barevně pestrých surovin, které spolu s nevšedním dresinkem z pálivé salsy přemění obyčejná těstovinová kolínka v oběd či večeři světových kvalit. A věřte, že co se týče chuti, tak kvalit veskrze mexických.
Co je potřeba
- 150 g těstovin v suchém stavu (nejlépe drobná kolínka)
- 1 plechovka černých fazolí ve slaném nálevu
- 1 malá plechovka sterilované kukuřice
- 2 rajčata
- 1 hrst sušených rajčat naložených v oleji
- 1 červená cibule
- ½ menšího pórku
Na dresink:
(k odměřování použijte hrneček o objemu 250 ml)
- ½ hrnku rajčatové salsy nebo dipu (ostrost salsy volte dle svých chutí)
- ½ hrnku tučné zakysané smetany
- ¼ hrnku tatarky
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky drceného kmínu
- ½ lžičky kajenského pepře (dle chuti i více)
- sůl a pepř k dochucení
Krok 1
Kolínka uvařte dle návodu na obalu (nebo využijte zbylé z předešlého vaření) a zchladlé je nasypte do salátové mísy.
Krok 2
Přidejte k nim scezené fazole s kukuřicí a promíchejte.
Krok 3
Nakonec přisypte najemno nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájený pórek, na kousky rozkrájená rajčata a nasekaná sušená rajčata.
Krok 4
V misce smíchejte rajčatovou salsu se zakysanou smetanou a tatarkou.
Dresink s klasickou rajčatovou salsou z ochucených kousků rajčat a cibule je samozřejmě autentičtější, více mexický, ale využít můžete i jakýkoli pálivější dip s rajčatovým základem. Například takový, který se podává k tortilla chips.
Krok 5
Vzniklý dresink ochuťte prolisovaným česnekem, drceným kmínem, kajenským pepřem a solí.
Krok 6
Poté jej vlijte do mísy k připravenému těstovinovému základu a důkladně promíchejte.
Hotový salát dejte nejméně na dvě hodiny do lednice, aby si odpočinul a všechny ingredience prolnuly. Ovšem doporučuji nechat salát v lednici až do druhého dne, to je pak opravdu luxusní.
Pro zvýraznění a naprosté chuťové vyladění můžete hotový salát na talíři posypat lístky čerstvého koriandru a zakápnout limetkovou šťávou. Je to netradiční, ale výtečné.
Milovníci opravdu pálivých pokrmů mohou salát doplnit o nadrobno nasekanou čili papričku či do dresinku přimíchat čili omáčku.