Jak upéct vláčné drobenkové řezy s pudinkem a ovocem | recept
Jak upéct vláčné drobenkové řezy s pudinkem a ovocem | recept. Žádné novoty, žádné experimenty, ale osvědčená klasika, která nezklame. Ba co víc, ohromí svou nesmírnou vláčností, lahodnou chutí a až překvapivě snadnou přípravou. Za vším přitom stojí pouhé spojení máslové drobenky se sladkým vanilkovým pudinkem a šťavnatým ovocem.
Co je potřeba
Na drobenku:
(k odměřování použijte hrneček o objemu 250 ml)
- 3,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 kostka změklého másla
- 1 vajíčko
- 1 sáček vanilkového cukru
- ½ sáčku kypřícího prášku
- ½ sáčku jedlé sody
Na pudinkovou náplň:
- 1 l mléka
- 2,5 sáčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového aroma na provonění
Na ovocnou složku:
- 1–2 plechovky kompotovaného ovoce dle vlastní chuti
(do receptu jsem použila 1 plechovku mandarinek a 1 plechovku ananasu)
Krok 1
Ve větší míse vypracujte z mouky, cukru, vanilkového cukru, másla a vajíčka sypkou, ale mastnou drobenku.
Krok 2
1/3 drobenky odložte stranou a zbylé množství nasypte na plech vyložený pečicím papírem. Rukou pak důkladně upěchujte, aby drobenka vytvořila celistvý základ bez děr.
Krok 3
Nyní z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustější pudink, který v průběhu vaření provoňte vanilkovým aroma.
Krok 4
Ještě horký jej naneste v rovnoměrné vrstvě na těsto.
Krok 5
Následně na pudink vyskládejte okapané kompotované ovoce.
Místo kompotovaného ovoce můžete samozřejmě použít i ovoce čerstvé, či využít zásob z mrazáku. Mražené ovoce předem rozmrazte a stejně jako kompotované nechejte dobře okapat.
Krok 6
Nakonec ovoce posypte zbylou drobenkou a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 50–55 minut do zezlátnutí drobenky.
Upečený koláč nechejte na plechu zcela vychladnout, nejlépe i zatuhnout v lednici do druhého dne, kdy krásně zvláční a teprve poté jej krájejte na řezy.
Barevné pestrosti výsledných řezů dosáhnete přidáním borůvek, černého či červeného rybízu, malin nebo jahod. Patřičné jemnosti a barevného sladění naopak ovocem světlým, jakým je například ananas, mandarinky či kousky broskví. Ovoce opravdu můžete použít jakékoliv. Jen je lepší sáhnout po ovoci měkčím a drobnějším nebo větší kusy nakrájet. V případě kyselejších druhů doporučuji samotné ovoce osladit krupicovým či třtinovým cukrem.