Jak upéct pistáciový moučník s citronovou polevou | recept i pro vegany
Jak upéct pistáciový moučník s citronovou polevou | recept i pro vegany. Následující recept je na vláčné pistáciové těsto, které můžete využít jako základ pro dorty, řezy nebo z něj upéct bábovku. Lze jej plnit různými druhy sladkých krémů a zdobit čokoládou nebo jinými druhy polev. Těsto se hodí i pro vegetariány a vegany, stačí zaměnit některé ingredience za ty, jež jsou uvedeny v závorce.
Co je potřeba
- 70 ml oleje (nebo rozpuštěného veganského másla)
- 100 g třtinového cukru
- 50 g mražených (čerstvých) špenátových listů
- špetka soli
- 200 g pistácií
- 200 g hladké mouky
- 2 lžička jablečného octa (citronové šťávy)
- kůra z velkého citronu
- 200 ml mléka (rostlinného mléka)
- 2 lžičky prášku do pečiva
Poleva:
- moučkový cukr
- citronová šťáva
Krok 1
Připravte si veškeré ingredience. Třtinový cukr můžete nahradit řepným krupicovým cukrem. Čerstvé špenátové listy jsou nejlepší ty, co se prodávají pod názvem baby špenát. Stejně dobře poslouží zmrazený neochucený špenátový protlak. Jen musíte počítat s chvilkou na jeho rozmražení.
Krok 2
Nesolené pistácie rozemelte nebo pomocí tyčového mixéru rozsekejte na kousíčky.
Špenát a mléko rozmixujte ve vysoké nádobě.
Krok 3
Mouku, cukr, citronovou kůru, sůl a prášek do pečiva promíchejte a přidejte tekutou směs. Vmíchejte jablečný ocet a vypracujte těsto.
Dortovou nebo jinou formu na pečení vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte moukou. Těsto nalijte do formy a povrch uhlaďte stěrkou.
Krok 4
Troubu předehřejte na 180 °C a při této teplotě moučník pečte zhruba 40 minut. Asi po 30 minutách překryjte těsto alobalem. Před vyjmutím z trouby vyzkoušejte špejlí, je-li je těsto dobře propečené. Špejle po vytažení z těsta musí zůstat suchá.
Krok 5
Dort ozdobte polevou z citronové šťávy a cukru. 100 g moučkového cukru třete se lžící horké vody a lžící citronové šťávy. Polevu rozetřete na moučník a nechte zaschnout.