Jak upéct vepřové kostky ve slaninovém kabátku | recept
Jak upéct vepřové kostky ve slaninovém kabátku | recept. Ať už sekaná či roláda, k obědu či k večeři, pokrm s masem bezpochyby každý ocení.. A jinak tomu není ani u této masové lahůdky, v níž jsou kousky vepřového masa spolu se sýrovou nádivkou nápaditě zabaleny do plátků anglické slaniny.
Co je potřeba
- ½ kg vepřové kýty (dle chuti můžete použít i vepřovou pečeni či tučnější krkovici)
- 150–200 g plátků anglické slaniny
- 100 g strouhaného sýru typu gouda, eidam či čedar
- 4 lžíce zakysané smetany
- 2 vajíčka
- 1–2 lžičky sušené šalvěje
- sůl a pepř k dochucení
Krok 1
Maso nakrájejte na malé kousky a promíchejte se šalvějí, solí a pepřem. Takto nechejte chvilku odpočinout.
Máte-li čerstvé šalvějové lístky, určitě jimi sušenou variantu nahraďte. Jen je nadrobno nasekejte.
Krok 2
V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, strouhaným sýrem, solí a pepřem.
Krok 3
Do sýrové směsi přidejte okořeněné kousky masa a promíchejte.
Krok 4
Formu na srnčí hřbet vystelte slaninou tak, aby okraje plátků vyčnívaly ven z formy. V případě slabších plátků, dejte raději dva na sebe.
Krok 5
Formu naplňte připravenou nádivkou.
Krok 6
Vyčnívajícími plátky slaniny nakonec přikryjte nádivku.
Krok 7
V troubě vyhřáté na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C), pečte 20 minut přiklopené a následně 40–50 minut odklopené, dokud nebude slanina lákavě křupavá a dozlatova opečená.
Nyní je nejlepší nechat masovou směs ve formě zcela vychladnout, ideálně i zatuhnout v lednici, a poté krájet na plátky, které můžete servírovat nastudeno s chlebem k večeři či jako součást obložené mísy v rámci pohoštění. Plátky můžete ale i ohřát a vychutnat si je s bramborovou kaší.
Pro slanější, výraznější a podstatně aromatičtější verzi neváhejte a do nádivky přidejte nivu či ementál. Výsledná chuť je opravdu delikátní.