Jak na rychlou lilkovou pánev načerno | recept
Jak na rychlou lilkovou pánev načerno | recept. Tato efektně vypadající pánev plná velkých kusů barevné zeleniny vás velice snadno přesvědčí, že rychlost a elegance asijské kuchyně lilku jednoduše sluší. Zvláště pak, když je jeho jemnost zvýrazněna slanou sójovou omáčkou a chuťově vyladěna sladkou červenou paprikou v kontrastu s ostrou jarní cibulkou.
Co je potřeba
- 1 větší lilek
- 1 červená paprika
- 4 jarní cibulky
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce sójové omáčky (lze použít i sladká sójová omáčka, či sladkou a klasickou zkombinovat)
- 3 lžíce vody
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
U tohoto receptu je opravdu důležité, abyste si ze všeho nejdříve očistili a nakrájeli veškerou zeleninu. Pak už vaše ruce budou potřeba u pánve. Zeleninu tedy omyjte, lilky nakrájejte na špalíčky a papriku s cibulkou na větší kusy.
Krok 2
Ve velké pánvi, nejlépe v klasickém woku, rozpalte olej, vhoďte do něj kousky lilku a za stálého otáčení a míchání zprudka restujte přibližně 10 minut do doby, než se jednotlivé kousky lehce přichytí a zhnědnou.
Krok 3
V tu chvíli do pánve přidejte papriku s cibulkou a dále za stálého prohazování 5 minut opékejte.
Krok 4
Poté přilijte vodu se sójovou omáčkou a směs okořeňte. Se solí ale buďte opatrní, jelikož sójovou omáčka je sama o sobě slaná. Takto duste a promíchávejte asi 10 minut až je zelenina měkká, ovšem ne rozvařená. Měla by být tak, jak těstoviny, al dente.
Báječnou přílohou je basmati rýže, kuskus či bulgur.
Opravdu vynikající a jemnější chuti dosáhnete, pokud do pánve spolu se sójovou omáčkou, vodou, solí a pepřem přidáte i 1–2 lžíce třtinového cukru. Cukr zkaramelizuje a dodá pokrmu velice příjemný nádech.