Jak uvařit jihoamerické dušené batáty s černými fazolemi | recept
Jak uvařit jihoamerické dušené batáty s černými fazolemi | recept. Sladké brambory podušené v jednom hrnci s rajčaty a voňavou variací pikantního koření jsou spolu s výraznými, jemně nasládlými černými fazolemi pokrmem plným famózních chuťových i barevných kontrastů.
Co je potřeba
- 1 velký batát (přibližně o váze 400 g)
- 300 g sterilovaných černých fazolí
- 1 konzerva drcených rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- ½ l zeleninového vývaru
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 červená cibule
- 1 lžička koriandru
- 1 lžička červené papriky (dle chuti možno i pálivé)
- 1 lžička kurkumy
- ½ lžičky kajenského pepře
- sůl a pepř na dochucení
Krok 1
V hrnci na rozpáleném oleji dozlatova orestujte najemno nakrájenou cibuli spolu s nadrobno nasekaným česnekem.
Krok 2
Přisypte kurkumu, koriandr, červenou papriku, kajenský pepř a za stálého míchání přibližně dvě minuty restujte, dokud se koření nerozvoní.
Krok 3
Do kořeněného základu přidejte oloupané, na menší kostky nakrájené batáty a promíchejte tak, aby se každý kousek kořením zcela obalil.
Krok 4
Poté k nim přidejte drcená rajčata s rajčatovým protlakem a jen pár minut poduste. Stačí 3–5 minut.
Krok 5
Vlijte předem připravený vývar a za občasného míchání duste na středním ohni 15–20 minut, dokud nejsou batáty měkké. A to jsou poměrně rychle.
Krok 6
Na závěr vmíchejte scezené sterilované fazole a dle chuti osolte a opepřete. Vše společně na mírné ohni prohřejte, ale nevařte, jelikož fazole z konzervy jsou samy o sobě již měkké.
Podávejte s kuskusem, bulgurem či s rýží a ozdobte čerstvou zelenou bylinkou. Senzační je kombinace s koriandrem, petrželkou či jarní cibulkou.
Pokud je pro vás chuť výsledného pokrmu příliš kořeněná a ocenili byste určité zjemnění, můžete na úplný závěr do hrnce přidat smetanové žervé či tavený sýr. Chuť je pak opravdu výtečná. A naopak přiostřit můžete například čili pastou či červenou kari pastou.