Jak připravit grilovaný bramborový salát s cizrnou | recept
Jak připravit grilovaný bramborový salát s cizrnou | recept. Neobvyklý salát z brambor, brokolice, cizrny a koření je atraktivní vzhledem, výborně chutná a patří mezi recepty zdravého stravování. Pečený salát se podává jako bezmasý pokrm a pochutnají si na něm všichni, nejen vegetariáni a vegani.
Co je potřeba
- 500 g malých brambor
- 1 brokolice
- 4 stroužky česneku
- 1 malá červená cibule
- 1 plechovka cizrny (420 g)
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky sušené bazalky
- ½ lžičky sušeného oregana (dobromysli)
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky mletého koriandru
- 1 lžička sušeného česneku
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje
- ¼ hrnku barbecue omáčky
Tahini omáčka:
- 2 lžíce tahini pasty
- šťáva z ½ citronu
- ½ lžičky sušeného kopru
- 2–3 lžíce vody
- sůl podle chuti
- ½ lžičky sušené mleté cibule
Krok 1
Brambory vydrhněte kartáčkem a nakrájejte na přibližně dvoucentimetrové kousky. Brokolici rozeberte na růžičky. Cibuli rozdělte na poloviny, jednu pokrájejte na kostičky a druhou na proužky. Cizrnu sceďte a propláchněte.
Krok 2
Brambory nechte 10 minut odstát v míse se studenou vodou. Pak vodu vylijte a brambory osušte v utěrce. Promíchejte je s kmínem, paprikou, bazalkou, oreganem, koriandrem, česnekovým práškem, solí a lžící oleje. Rozprostřete na plech a vložte na 15 minut do předehřáté trouby na 220 °C.
Krok 3
Brokolici, proužky cibule, dva stroužky prolisovaného česneku, sůl a lžíci oleje promíchejte. Směsí pokryjte předpečené brambory na plechu a vraťte na dalších 15 minut do trouby.
Krok 4
Na pánvi se lžící oleje osmahněte kostičky cibule se špetkou soli doměkka. Přidejte zbývající prolisovaný česnek, lehce osmahněte, vložte okapanou cizrnu a přibližně 5 minut míchejte, dokud se nezapeče. Nakonec zalijte omáčkou barbecue a 3–4 minuty povařte do zhoustnutí.
Krok 5
Omáčku tahini připravíte smícháním všech předepsaných ingrediencí. Konzistenci upravte vodou tak, aby omáčka byla krémová.
Opečenou měkkou zeleninu rozdělte na talíře a každou porci přelijte cizrnou a tahini omáčkou.