Jak upéct domácí perníkové „Lotus sušenky“ | recept
Jak upéct domácí perníkové „Lotus sušenky“ | recept. Výrazně kořeněné, výrazně voňavé, a ještě k tomu nápadně podobné oblíbeným Lotuskám. Sušenky, které si zamilujete doslova na první křupnutí. Kouskům upečeného máslového těsta protknutého třtinovým cukrem a voňavým perníkovým kořením totiž nelze odolat.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete přibližně 60–70 sušenek (záleží na jejich tvaru a velikosti)
- 120 g másla
- 130 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g hladké mouky
- 20–25 g perníkového koření
- 1 prášek do pečiva
- 5 g soli
- 50 ml mléka
- ½ lžičky vanilkového aroma
- 1 vajíčko na potření sušenek
Krok 1
V míse utřete povolené máslo s třtinovým i vanilkovým cukrem a odložte na chvilku stranou.
Krok 2
V druhé míse promíchejte mléko se solí a provoňte vanilkovým extraktem.
Krok 3
Do ochuceného mléka nasypte mouku, prášek do pečiva a perníkového koření. Koření přidejte dle vlastní chuti. Pokud máte rádi opravdu výrazné chutě a vůně, přidejte plné množství.
Krok 4
Promíchanou směs následně zapracujte do máslového základu, který jste si odložili stranou.
Krok 5
Vytvořte pevné, tuhé, krásně kompaktní a nedrolivé těsto a v lednici jej nechejte hodinu odpočinout.
Krok 6
Poté těsto rozválejte na plát silný přibližně 0,5 cm a vykrajujte z něj sušenky ve tvaru obdélníčku.
Z těsta můžete vykrájet i jiné tvary a mít tak například sušenková srdíčka, kytičky či měsíčky.
Krok 7
Vykrájené těsto skládejte na plech vyložený pečicím papírem a jednotlivé kousky propíchejte vidličkou, tak vytvoříte na upečené sušence krásnou ozdobu.
Krok 8
Nakonec je potřete rozšlehaným vajíčkem.
Krok 9
Naplněný plech vložte do předehřáté trouby na 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚ C) a pečte 10–12 minut. Ještě měkké sušenky vytáhněte a nechejte na plechu dojít a zkřehnout.
Takto upečené sušenky můžete skvěle využít i jako základ pro oblíbený cheesecake. Stačí je pouze rozdrtit, promíchat s patřičným množstvím másla a vzniklou drobenku natlačit do dortové formy.