Jak upéct koláč z listového těsta s mletým masem a fazolemi | recept
Jak upéct koláč z listového těsta s mletým masem a fazolemi | recept. Listové těsto se vyplatí mít v zásobě, během chvilky z něj vykouzlíte rychlou sladkou i slanou variantu odpolední svačiny, lehkého obědu nebo večeře. Práci si ulehčíte s koupeným hotovým a rozváleným těstem. Takto připravené těsto můžete skladovat v mrazničce, v případě potřeby stačí chvilka na rozmražení. Podle následujícího receptu můžete vyzkoušet jednu z mnoha možností, jak s listovým těstem naložit.
Co je potřeba
- 500 g mleté vepřové plece
- 1 balení rozváleného listového těsta
- 1 plechovka červených fazolí v omáčce
- 3 malé cibule
- 3 stroužky česneku
- mletý černý pepř
- sůl
- 200 g strouhaného sýru
- 2–3 lžíce ostrého kečupu (lze vynechat)
Krok 1
Připravte si veškeré předepsané ingredience. Není nutné, abyste se přesně drželi receptu – mleté maso může být klidně hovězí nebo i směs, sýr vezměte ten, co vám chutná a výběr fazolí v konzervě je také hodně široký.
Krok 2
Mleté maso opražte na pánvi bez oleje. Jakmile je opečené a „rozdrobené“ na kousky, přidejte pokrájenou cibuli a česnek. Společně zhruba 5 minut míchejte, osolte a okořeňte mletým pepřem.
Krok 3
Nakonec promíchejte s fazolemi v omáčce a prohřejte. Můžete přidat ostrý kečup nebo drcenou feferonku na dochucení, záleží na vás. Náplň nechte před dalším krokem vychladnout.
Krok 4
Na plech s pečicím papírem rozviňte listové těsto. Okraje lehce zvedněte, aby náplň nestékala. Studenou náplň rovnoměrně rozložte po celé ploše těsta.
Krok 5
Na závěr celý povrch posypte strouhaným sýrem. Plech s koláčem vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a při této teplotě ho upečte. Hotový koláč bude mít okraje upečené dozlatova a sýr bude lehce dočervena.
Pro dobrý výsledek listové těsto nechte do poslední chvíle v chladničce a náplň musí být opravdu studená. Jen tak bude těsto křupavé a správně lístkovat.