Jak upéct závin plný tmavé smetanovo-kokosové náplně | recept
Jak upéct závin plný tmavé smetanovo-kokosové náplně | recept. Záviny jsou jednoduše skvělé, ať už jablečné, makové či tvarohové, strávníci je vždy ocení. A věřte, že chutnat bude i tento, v němž je do křupavého kabátku z listového těsta zavinuta lahodná náplň z jemné smetany, voňavého kokosu a tmavého kakaa.
Co je potřeba
- 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)
- 1 vajíčko na potření těsta
Na náplň:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 150 g strouhaného kokosu
- 2 lžíce tmavého kakaa
- 4 lžíce moučkového cukru
Krok 1
Jelikož náplň potřebuje před nanesením na těsto zchladnout, začněte s její přípravou o něco dříve, a to tím, že v rendlíku ohřejete smetanu.
Krok 2
Do teplé smetany přidejte kokos, moučkový cukr a kakao a na mírném ohni za stálého míchání prohřívejte, dokud se suroviny nespojí a nevznikne hustá hmota. Takto připravenou náplň nechejte vychladnout.
Krok 3
Následně rozprostřete těsto a okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem.
Krok 4
Na těsto naneste vrstvu kokosové náplně a okraje kratších stran překlopte dovnitř.
Krok 5
Těsto s náplní zaviňte jako klasický štrůdl a vzniklý sklad z těsta potřete vajíčkem.
Krok 6
Závin přesuňte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby přeložené těsto bylo dole a vršek závěrečně potřete vajíčkem a na pár místech propíchejte vidličkou, aby při pečení mohla unikat pára a závin se nenafoukl.
Krok 7
Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 40–45 minut dozlatova a dokřupava.
Upečený závin nechejte alespoň chvilku vychladnout, aby se náplň malinko zpevnila a pak si jej klidně ještě vlažný vychutnejte.
Touto náplní báječně doplníte i závin z kynutého či taženého těsta a vynikající je i v kombinaci s tvarohovým těstem.