Jak upéct křehké balkánské tartaletky s pórkem | recept
Jak upéct křehké balkánské tartaletky s pórkem | recept. Výtečné a nápadité slané koláčky, ve kterých je listové těsto použito velice elegantně – jako křehký košíček sloužící pro chuťově výraznou sýrovou nádivku.
Co je potřeba
- 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)
- 1 vanička plnotučného tvarohu
- 100 g balkánského sýru
- ½ malého pórku
- 1 vajíčko
- 1 lžička sušeného česneku
- sůl a pepř dle vlastní chuti
Krok 1
Pro přípravu náplně v misce promíchejte tvaroh s vajíčkem a kořením.
Krok 2
K tvarohovému základu přisypte najemno nastrouhaný balkánský sýr a nadrobno nakrájený pórek. Ten do směsi nepřidávejte všechen, ale část si odložte stranou na závěrečné posypání.
Krok 3
Listové těsto rozprostřete a vykrajovátkem či hrnečkem z něj vykrájejte 12 koleček. Ideálně zvolte vykrajovátko s průměrem 8 cm.
Krok 4
Listovými kolečky pak vyložte formičky na muffiny, které předem buď lehce vytřete olejem, nebo je vystelete papírovými košíčky používanými na sladké muffiny.
Krok 5
Naplňte je připravenou tvarohovou náplní.
Krok 6
Před pečením ještě ozdobte zbylým nasekaným pórkem.
Krok 7
Následně pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 ° C) 25-30 minut, až se náplň s pórkem lehce opeče a kraje těsta zezlátnou.
Upečené tartaletky jsou vynikající jak teplé, tak vychladlé, i odleželé druhý den, kdy už sice nejsou tak křupavé, ale zato úžasně vláčné.
Místo tvarohu do náplně skvěle poslouží i krémová ricotta, se kterou jsou upečené tartaletky jemnější a smetanovější.