Jak upéct bezlepkové datlové sušenky s tahini pastou | recept
Jak upéct bezlepkové datlové sušenky s tahini pastou | recept. Opravdu nevšední, ale dokonalé spojení ingrediencí dá za vznik těmto měkkým, chutí i vůní orientálním sušenkám bez lepku, ve kterých dominuje intenzivní sezamová pasta se sladkými sušenými datlemi a voňavým kořením. Vše je navíc propojeno jedinečnou kokosovou moukou s patřičným kokosovým nádechem.
Co je potřeba
- 150 ml sezamové pasty Tahini
- 150 g sušených datlí
- 250 ml vody k namočení datlí
- 2 lžíce lněného semínka (lépe mletého)
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového aroma
- 90 g kokosové mouky
Krok 1
S dostatečným časovým předstihem namočte datle do vody a nechejte je takto 5–6 hodin měknout. Poté je slijte a překrájejte na menší kousky.
Krok 2
Kousky datlí spolu se lněnými semínky vložte do výkonného mixéru či drtiče a začněte mixovat.
Krok 3
V průběhu mixování přidejte tahini pastu a pokračujte, dokud se ze surovin neutvoří hutná hladká hmota.
Krok 4
Poměrně lepkavou směs přendejte do mísy a smíchejte s moukou, práškem do pečiva, vanilkovou esencí i skořicí.
Krok 5
Z krásně tvárného, pevného, nelepivého a kompaktního těsta vyválejte válečky o průměru cca 2 cm a ostrým nožem z nich pak ukrajujte kolečka přibližně 0,5 cm silná.
Krok 6
Na plechu vyloženém pečicím papírem do každého kolečka otiskněte ve vodě namočenou vidličku.
Krok 7
V předem vyhřáté troubě připravená kolečka pečte při 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) přibližně 12–15 minut. Po vytažení nechejte sušenky na plechu dojít a zkřehnout.
V den upečení si je vychutnáte příjemně křupavé, další dny sice bez křupnutí, ale zase lahodně měkké a vláčné, rovněž výborné.
Do sušenek je senzační i najemno nastrouhaná pomerančová kůra přidaná místo vanilkové esence.