Jak upéct vláčné banánové muffiny s mákem | recept
Jak upéct vláčné banánové muffiny s mákem | recept. Dokonale zralý banán dokáže se sladkými pečenými dobrotami neuvěřitelná kouzla. A to i s jednoduchými muffiny ze základního těsta, kterým dodá lahodně sladkou chuť a nesmírnou vláčnost. S dotekem výrazného máku a hořké čokolády se pak postará a fantastickou, chuťově nevšední svačinku upečenou v typickém papírovém košíčku.
Co je potřeba
- 2 zralé banány (čím zralejší, tím sladší)
- 150 g třtinového cukru
- 2 vajíčka
- 125 ml mléka
- 60 g rozpuštěného a zchladlého másla
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 20 g mletého máku
- 50 g hořké čokolády na ozdobení
Krok 1
Banány v misce pomocí vidličky rozmačkejte na kaši. Zralejší banány jsou nejen sladší, ale i se snadněji rozmačkají.
Krok 2
K banánové kaši přidejte cukr, rozklepněte vajíčka, přilijte mléko a rozpuštěné, vychladlé máslo. Suroviny společně vymíchejte dohladka.
Krok 3
Do řídké směsi vmíchejte mouku, kypřící prášek a mák a vypracujte vláčné, lité těsto.
Krok 4
Těsto lžicí rovnoměrně rozdělte do jednotlivých formiček vyložených papírovým košíčkem.
Krok 5
Na závěr vpíchněte do těsta kousek nalámané čokolády.
Krok 6
Pečte v předem vyhřáté troubě při 160 ˚C (horkovzdušná trouba 140 ˚C) 20–25 minut.
Velmi efektně vypadá i muffin upečený bez čokolády, po vychladnutí politý rozpuštěnou čokoládou či polevou, do které vtisknete kolečko sušeného banánu.