Jak upéct citronový chlebíček s borůvkami a cukrovou polevou | recept
Jak upéct citronový chlebíček s borůvkami a cukrovou polevou | recept. Nebesky vláčný chlebíček z jemného máslového těsta, který se přímo rozplyne na jazyku. Díky přidanému ovoci a výrazné citronové šťávě navíc okouzlí svou nesmírnou svěžestí. Sladká citronová poleva pak chlebíček dokonale chuťově doladí.
Co je potřeba
- 200 g másla
- 200 g třtinového cukru
- 3 vajíčka
- 100 ml zakysané smetany (čím tučnější, tím chutnější)
- 50 ml mléka
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku
- ½ lžičky soli
- 2 velké citrony
- 200 g borůvek
- 200 g moučkového cukru na polevu
Krok 1
Máslo pokojové teploty vyšlehejte elektrickými metlami s hnědým cukrem do pěny.
Krok 2
K máslové pěně zašlehejte vajíčka.
Krok 3
Poté vařečkou promíchejte se zakysanou smetanou a mlékem.
Krok 4
Ve větší míse smíchejte prosátou mouku, jedlou sodu, kypřící prášek i sůl a přidejte najemno nastrouhanou kůru z obou citronů.
Krok 5
Do mísy se sypkými suroviny po částech přidávejte vyšlehanou máslovou směs a vymíchejte hladké těsto.
Krok 6
Na závěr těsto nařeďte šťávou z jednoho citronu a přidejte borůvky. Vše promíchejte, ale opatrně a zlehka, aby se borůvky co nejméně rozpadly.
Použila jsem citron, ze kterého jsem získala 75 ml šťávy a všechnu přidala do těsta.
Krok 7
Chlebíčkovou formu či srnčí hřbet vyložte pečicím papírem a urovnejte do ní hotové těsto.
Krok 8
Pečte v předem vyhřáté troubě při 175 °C (horkovzdušná trouba 155 °C), 60–70 minut podle výšky těsta. Před vytažením z trouby raději upečení zkontrolujete zapíchnutím špejle. Pokud ji z těsta vytáhnete suchou, bez vlhkých drobečků, chlebíček je hotový. Poté jej nechejte ve formě zcela vychladnout a zpevnit.
Krok 9
Zatímco chlebíček chladne připravte si polevu na ozdobení. K té v misce metličkou prošlehejte moučkový cukr se šťávou z druhého citronu. (Opět jsem použila cca 75 ml šťávy). Poleva by měla být řidší konzistence a měla by se jakoby táhnout.
Krok 10
Připravenou polevou pak přelijte vychladlý chlebíček a nechejte zaschnout. Jakmile se na jejím povrchu vytvoří křupavá krusta, můžete chlebíček krájet na plátky a s radostí si jej vychutnat.
- Neméně skvostný chlebíček upečete i v pomerančové variantě. K té stačí citronovou šťávu a kůru vyměnit za pomerančovou. Dle velikosti samotného pomeranče pak pracujte s jedním či se dvěma kusy.
- Do těsta můžete přidat i jiné drobné ovoce. Úžasný je například červený rybíz, se kterým bude chlebíček opravdu luxusně svěží. Chybu neuděláte s chuťově výrazným černým rybízem či třešněmi.