Jak připravit batátové rösti | recept
Jak připravit batátové rösti | recept. Zlatavě oranžové placičky ze strouhaných sladkých brambor dokonale zpestří vaši jídelní tabuli. A to nejen barvou, ale i výtečnou, byť poměrně specifickou chutí, v níž je příjemná nasládlost samotných batátů delikátně propojená s výrazným česnekem.
Co je potřeba
- 250 g batátů (odpovídá jednomu, středně velkému kusu)
- 40 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 1–2 stroužky česneku
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Batáty oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte.
Krok 2
V míse je smíchejte se žloutkem, moukou a prolisovaným česnekem. Směs současně dle chuti osolte a opepřete.
Krok 3
Z batátového těsta tvořte v dlaních malé tenké placičky, které rovnou skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 4
Naplněný plech vložte do předehřáté trouby a placičky v ní při teplotě 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) pečte 20–25 minut tak, aby se zlatavě opekly a okraje byly lehce křupavé.
Upečené rösti si můžete vychutnat jen tak samotné, zabalené na svačinu, nebo je servírovat s jakýmkoliv zeleninovým salátem a doplnit dipem k namáčení. Skvělý je například zcela jednoduchý z bílého jogurtu smíchaného s nasekanou pažitkou, případně ještě zvýrazněného česnekem či sýrový ze zakysané smetany a nivy.
Sice méně zdravých, ale křupavějších placiček dosáhnete, pokud je místo pečení v troubě osmažíte na rozpáleném oleji.