jaktak.cz

Jak upéct extra čokoládový pivní koláč | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct extra čokoládový pivní koláč | recept. Famózní koláč z tmavého těsta s extra tmavou čokoládovou polevou, jehož nesmírné vláčnosti je dosaženo netradičně – pivem. Vzhledem k barevné kompozici nepřekvapí, že tmavým. Jeho karamelový nádech navíc báječně doplní intenzivní čokoládou chuť.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 80 g tmavého kakaa
  • 250 ml černého piva
  • 220 g Hery
  • 200 ml zakysané smetany (nejlépe 18%)
  • 2 vajíčka

Na polevu:

  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 200 g hořké čokolády či čokolády na vaření
  • 50 g másla

50–100 g hořké čokolády na posypání

Krok 1

Do jedné mísy nasypte veškeré suché suroviny potřebné na těsto. To znamená moučkový cukr, prosátou hladkou mouku, kakao a prášek do pečiva.  

Krok 2

V druhé, větší míse, prošlehejte vajíčka se zakysanou smetanou.

Krok 3

Poté k nim přilijte pivo s rozpuštěnou a vychladlou Herou.

Krok 4

Do tekuté směsi po částech pomalu vmíchejte promísené suché suroviny a vypracujte hladké lité těsto.

Krok 5

Těstem vyplňte plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) přibližně 50 minut.

Krok 6

V průběhu pečení v rendlíku na mírném ohni prohřívejte smetanu s nalámanou čokoládou a máslem. Za pomalého míchání nechejte čokoládu zcela rozpustit a smetanu spojit s máslem. Vznikne tak lesklá a hladká poleva.

Krok 7

Polevu rozetřete na vychladlý korpus.

Krok 8

Ještě teplou ji zasypte nastrouhanou čokoládou.

Takto připravený koláč nechejte v lednici odpočinout a polevu tím zatuhnout. Ideálně do druhé dne, těsto se krásně proleží a zvláční.

Pro urychlení a usnadnění práce můžete použít i polevu kupovanou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-extra-cokoladovy-pivni-kolac-recept.html