Jak upéct extra čokoládový pivní koláč | recept
Jak upéct extra čokoládový pivní koláč | recept. Famózní koláč z tmavého těsta s extra tmavou čokoládovou polevou, jehož nesmírné vláčnosti je dosaženo netradičně – pivem. Vzhledem k barevné kompozici nepřekvapí, že tmavým. Jeho karamelový nádech navíc báječně doplní intenzivní čokoládou chuť.
Co je potřeba
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 80 g tmavého kakaa
- 250 ml černého piva
- 220 g Hery
- 200 ml zakysané smetany (nejlépe 18%)
- 2 vajíčka
Na polevu:
- 200 ml smetany ke šlehání (33%)
- 200 g hořké čokolády či čokolády na vaření
- 50 g másla
50–100 g hořké čokolády na posypání
Krok 1
Do jedné mísy nasypte veškeré suché suroviny potřebné na těsto. To znamená moučkový cukr, prosátou hladkou mouku, kakao a prášek do pečiva.
Krok 2
V druhé, větší míse, prošlehejte vajíčka se zakysanou smetanou.
Krok 3
Poté k nim přilijte pivo s rozpuštěnou a vychladlou Herou.
Krok 4
Do tekuté směsi po částech pomalu vmíchejte promísené suché suroviny a vypracujte hladké lité těsto.
Krok 5
Těstem vyplňte plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) přibližně 50 minut.
Krok 6
V průběhu pečení v rendlíku na mírném ohni prohřívejte smetanu s nalámanou čokoládou a máslem. Za pomalého míchání nechejte čokoládu zcela rozpustit a smetanu spojit s máslem. Vznikne tak lesklá a hladká poleva.
Krok 7
Polevu rozetřete na vychladlý korpus.
Krok 8
Ještě teplou ji zasypte nastrouhanou čokoládou.
Takto připravený koláč nechejte v lednici odpočinout a polevu tím zatuhnout. Ideálně do druhé dne, těsto se krásně proleží a zvláční.
Pro urychlení a usnadnění práce můžete použít i polevu kupovanou.