jaktak.cz

Jak uvařit pikantní petrželový krém s vůní dálek | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uvařit pikantní petrželový krém s vůní dálek | recept. Že všem známá petržel může být základem chuťově výrazné, orientálně laděné polévky, je opravdu překvapivé. Ovšem věřte, že žádoucí. Její nasládlost chuťově vyváží pikantní koření a spolu s jemnou smetanou a červenou čočkou k zahuštění se postará o sytou, lahodně krémovou polévku.

Co je potřeba

  • 3 ks kořenové petržele
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 150 g červené čočky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1–2 lžičky koření garam masala
  • sůl a pepř dle chuti

Krok 1

Očištěnou petržel nakrájejte na půlkolečka a ve větším hrnci ji na rozpáleném oleji orestujte.

Krok 2

Jakmile lehce zezlátne přidejte do hrnce nadrobno nakrájenou cibuli, stejně tak nakrájený zázvor a celé oloupané stroužky česneku. Vše za občasného promíchání opékejte přibližně 5 minut tak, aby cibule zavadla a jemně osmahla.

Krok 3

Poté přisypte římský kmín a garam masalu. Koření stačí jen pár minut opéct, aby se rozvonělo.

Směs koření garam masala můžete nahradit špetkou koriandru, zázvoru, pepře, kurkumy, kardamomu, muškátového oříšku, hřebíčku a skořice. V některých variantách této směsi je přidávaný i fenykl, hořčičné semínko, tamarind, badyán, pískavice, čili a bobkový list. 

Krok 4

K voňavému základu přimíchejte červenou čočku.

Krok 5

Téměř hned zalijte vývarem. V této fázi použijte jen 800 ml vývaru a zbylých 200 ml odložte stranou na zředění. Přiklopené vařte 15–20 minut až bude petržel i čočka měkká.

Krok 6

Tyčovým mixérem následně polévku rozmixujte.

Krok 7

Pokud je krém příliš hustý, přilijte do něj odložený vývar a dochuťte solí, pepřem, případně dle chuti i další pikantní kořenící směsí.

Krok 8

Na závěr zjemněte smetanou a vše společně na mírném ohni prohřejte.

Na talíři polévku dozdobte například hladkolistou petrželkou či lístky čerstvého koriandru nebo posypte kuličkami smaženého hrášku. Její chuť vhodně doplní i nakrájená sušená rajčata.

Do krému přidané koření je samo o sobě pikantní, ale pokud máte rádi ještě ostřejší chutě, neváhejte a přidejte i čili koření nebo polévku na talíři ozdobte nadrobno nasekanou čili papričkou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-pikantni-petrzelovy-krem-s-vuni-dalek-recept.html