Jak uvařit pikantní petrželový krém s vůní dálek | recept
Jak uvařit pikantní petrželový krém s vůní dálek | recept. Že všem známá petržel může být základem chuťově výrazné, orientálně laděné polévky, je opravdu překvapivé. Ovšem věřte, že žádoucí. Její nasládlost chuťově vyváží pikantní koření a spolu s jemnou smetanou a červenou čočkou k zahuštění se postará o sytou, lahodně krémovou polévku.
Co je potřeba
- 3 ks kořenové petržele
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 150 g červené čočky
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1–2 lžičky koření garam masala
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Očištěnou petržel nakrájejte na půlkolečka a ve větším hrnci ji na rozpáleném oleji orestujte.
Krok 2
Jakmile lehce zezlátne přidejte do hrnce nadrobno nakrájenou cibuli, stejně tak nakrájený zázvor a celé oloupané stroužky česneku. Vše za občasného promíchání opékejte přibližně 5 minut tak, aby cibule zavadla a jemně osmahla.
Krok 3
Poté přisypte římský kmín a garam masalu. Koření stačí jen pár minut opéct, aby se rozvonělo.
Směs koření garam masala můžete nahradit špetkou koriandru, zázvoru, pepře, kurkumy, kardamomu, muškátového oříšku, hřebíčku a skořice. V některých variantách této směsi je přidávaný i fenykl, hořčičné semínko, tamarind, badyán, pískavice, čili a bobkový list.
Krok 4
K voňavému základu přimíchejte červenou čočku.
Krok 5
Téměř hned zalijte vývarem. V této fázi použijte jen 800 ml vývaru a zbylých 200 ml odložte stranou na zředění. Přiklopené vařte 15–20 minut až bude petržel i čočka měkká.
Krok 6
Tyčovým mixérem následně polévku rozmixujte.
Krok 7
Pokud je krém příliš hustý, přilijte do něj odložený vývar a dochuťte solí, pepřem, případně dle chuti i další pikantní kořenící směsí.
Krok 8
Na závěr zjemněte smetanou a vše společně na mírném ohni prohřejte.
Na talíři polévku dozdobte například hladkolistou petrželkou či lístky čerstvého koriandru nebo posypte kuličkami smaženého hrášku. Její chuť vhodně doplní i nakrájená sušená rajčata.
Do krému přidané koření je samo o sobě pikantní, ale pokud máte rádi ještě ostřejší chutě, neváhejte a přidejte i čili koření nebo polévku na talíři ozdobte nadrobno nasekanou čili papričkou.