Jak upéct houbovou nádivku | recept
Jak upéct houbovou nádivku | recept. Zakomponovat do slané nádivky houby bylo přímo osvícením. Kousky na másle podušených hub, ochucené česnekem a majoránkou, připraví ze směsi rohlíků a vajíček opravdu neuvěřitelnou lahůdku. Houbová nádivka svou intenzivní chutí a vůní jasně dokáže, že jedinečná nemusí být jen ta z uzeného masa.
Co je potřeba
- 5 starších rohlíků
- 80 g rozpuštěného a vychladlého másla + 20 g na orestování hub
- 4 vajíčka (oddělené bílky a žloutky)
- 200 ml mléka
- 50 g sušených hub
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky majoránky
- sůl, pepř a muškátový oříšek dle chuti
- voda na namočení hub
Krok 1
Plátky sušených hub zalijte v hlubší misce vodou tak, aby byly zcela ponořené a nechejte je 2–3 hodiny máčet. Poté slijte a vyždímejte.
Krok 2
Rohlíky nakrájejte na menší kousky a na plechu vyloženém pečicím papírem je nechejte v troubě 10–15 minut vysušit. Troubu nastavte na 150 °C (horkovzdušná trouba 130 °C).
Krok 3
Mezitím na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm najemno nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem.
Krok 4
Jakmile zezlátnou přidejte k nim vyždímané, na kousky nakrájené houby a ochuťte majoránkou. Takto 5–10 minut duste. V případě potřeby podlijte přiměřeným množstvím vody, kterou ale poté zcela vyduste, aby příliš nenaředila těsto.
Krok 5
Vysušené kousky rohlíků vsypte do mísy a zalijte mlékem i rozpuštěným máslem. Promíchejte a nechejte chvíli odstát, aby pečivo nasáklo.
Krok 6
Následně přimíchejte prošlehané žloutky a ochuťte solí, pepřem i muškátovým oříškem.
Krok 7
Do základu přimíchejte houbovou směs z pánve.
Krok 8
Na závěr zlehka vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.
Krok 9
Směsí rovnoměrně naplňte chlebíčkovou formu či srnčí hřbet a povrch uhlaďte stěrkou.
Krok 10
Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 50–60 minut dle výšky těsta. Před vytažením z trouby do nádivky zapíchněte špejli a ověřte si tak, zda je zcela upečená. Na špejli nesmí utkvět žádné vlhké drobečky.
Dozlatova upečenou nádivku nechejte ve formě zcela vychladnout a poté krájejte na pásky.
Místo chlebíčkové formy či srnčího hřbetu můžete k upečení nádivku použít i formu na muffiny.
Pokud budete nádivku připravovat ze žampionů, přidejte do ní o něco více koření i česneku. Žampiony jsou oproti lesním houbám podstatně méně intenzivní a voňavé, potřebují více ochutit.