Jak si upéct hada z těsta na ohýnku | recept s návodem
Jak si upéct hada z těsta na ohýnku | recept s návodem. Sluníčko nás láká ven na vzduch a vy chcete dětem zpestřit procházku do lesa? Poradíme vám, jak na to. Stačí menší příprava doma, zadělat těsto a výlet do přírody může začít.
Co je potřeba
- 360 g hladké mouky
- třetina balíčku droždí
- trochu soli
- 180 g vody, nebo mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- semínka, kmín, mák – jaké kdo má rád
Krok 1
S dětmi si doma připravíme pružné kynuté těsto. Navážíme jim suroviny a společně zaděláme těsto. Těsto necháme vykynout. V případě, že opékání hadů plánujeme až druhý den, těsto dáme v mikrotenovém sáčku do lednice.
Krok 2
Na procházku si vezmeme těsto do batůžku, do kterého nezapomeneme přibalit nůž a zápalky.
Krok 3
Pokud se nám nepodaří v lese najít ohniště, uděláme si svoje a ukážeme dětem jak co nejbezpečněji rozdělat oheň. Nejlépe v dosahu potoka, kde po ukončení opékání vezmeme vodu na uhašení ohniště. Ohniště vždy obložíme kameny z potoka a po uhašení zase vychladlé kameny do potoka vrátíme.
Krok 4
Těsto, které jsme si přinesli, rozdělíme na kousky a podarujeme děti. Ty si z nich rukama vyválí hadí tělíčko.
Krok 5
Mezitím, co děti válí hady, uřízneme potřebný počet prutů na opékání. Větším dětem můžeme půjčit nůž, ať si úpravu prutu vyzkouší.
Krok 6
Každý si svého hada namotá na klacek. Hadí tělíčko nesmí být moc silné, aby se nám dobře propeklo.
Krok 7
Začneme pomalu opékat nad ohýnkem. Trvá to okolo čtvrt až půl hodiny, než je had dobře propečený.
K hadovi si můžeme opéct buřty, nebo si ho sníst jenom tak. Je to dobrota a uvidíme, že děti budou nadšené.
Krok 8
Po upečení řádně uhasíme ohýnek, zalijeme notnou dávkou vody z potoka. Poléváme i kameny, které po vychladnutí vrátíme do potoka. Každý správný zálesák se musí naučit jak uhasit oheň a neohrozit přírodu. Nikdo by neměl poznat, že jsme v lese nějaký ohýnek vůbec měli.
Krok 9
Poděkujeme lesu za krásný den a vracíme se zpátky o nějaký ten zážitek bohatší.