Jak upéct velikonočního beránka z kefírového těsta | recept
Jak upéct velikonočního beránka z kefírového těsta | recept. Upečený beránek nesmí o Velikonocích chybět, bez něj by nebyly ty „pravé“ svátky. Aby se tento tradiční moučník v den D opravdu povedl, zkouším ho upéct několik dní předem. Ráda zkouším nové recepty a tak máme každý rok beránka jiného. Letošní bude z kefírového těsta, podle receptu z roku 1987. Je opravdu výborný, těsto není suché a dobře šlo vyklopit z formy. Dokonce to vydržely i beránčí uši a tak je má letos bez podpory párátek.
Co je potřeba
- 2 vejce
- 200 ml krupicového cukru
- 200 ml oleje
- 500 ml kefíru
- 400 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- rozinky
- ořechy nebo mandle
- kandované nebo alginátové ovoce
- tuk a mouka na formu
Krok 1
Celá vejce vyšlehejte s krupicovým cukrem. Přilévejte olej a stále šlehejte do pěny.
Krok 2
Mouku promíchejte s práškem do pečiva a společně s kefírem přidejte do ušlehané směsi. Dobře propracujte, aby v těstě nezůstaly hrudky.
Krok 3
Nakonec vmíchejte rozinky, nasekané ořechy nebo mandle a kandované ovoce. Množství zvolte podle vlastního uvážení a vyberte druhy, které vám chutnají.
Krok 4
Formu peroutkou vymažte rozehřátým tukem a nechte ztuhnout. Pak důkladně vysypejte hrubou nebo polohrubou moukou. Těsto přendejte do formy a zarovnejte stěrkou.
Krok 5
Beránka vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a zapékejte ho při této teplotě 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a dopékejte asi 50 minut. Před vyjmutím z trouby opatrně nadzvedněte horní část formy a zkuste špejlí, zda-li je propečený. Špejle musí zůstat po vytažení z těsta suchá.
Krok 6
Beránka nechte několik minut ve formě vychladnout a pak opatrně vyklopte na pečicí papír. Před vyklápěním uvolněte nožem nebo špejlí těsto od okrajů formy.Po vychladnutí beránka ozdobte a pocukrujte.
Doba pečení je orientační, řiďte se zkušeností s vaším spotřebičem.