jaktak.cz

Jak upéct slaný koláč s vinnou klobásou a karamelizovanou cibulí | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct slaný koláč s vinnou klobásou a karamelizovanou cibulí | recept. Vinná klobása se uplatní v kuchyni nejen o Vánocích nebo Velikonocích, kdy se konzumuje nejčastěji, ale i kdykoli jindy. Je mnoho a mnoho receptů a troufám si tvrdit, že chutná skvěle v každém z nich. Na našich stránkách jich také máme několik a rozhodně stojí za vyzkoušení. Dnešní slaný koláč je původem od našich polských sousedů a recept je hodně oblíbený. Zkuste ho i vy podle následujícího postupu.

Co je potřeba

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 85 g studeného másla
  • 50 ml ledové vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 300 g vinné klobásy
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 2 velké cibule
  • 50 g strouhaného sýru 
  • 50 g plísňového sýru
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 30 g oleje nebo ghí
  • 2 –3 lžičky balsamikového octa
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • lžička mletého bobkového listu
  • lžička mletého nového koření
  • trochu mletého pepře
  • sůl
  • pažitka nebo cibulová nať

Krok 1

Promíchejte hladkou mouku se solí, nastrouhejte nebo nakrájejte na lístečky studené máslo a propracujte dohromady. Vznikne drobenka, která se dá připodobnit k mokrému písku.

Krok 2

Přidejte hodně studenou vodu a vypracujte těsto. Správně zhotovené se vůbec nelepí.

Krok 3

Udělejte kouli, zabalte ji do folie, která zabrání vysychání a odložte do chladničky na jednu hodinu.

Krok 4

Cibuli rozkrojte na poloviny a nakrájejte na proužky. Rozehřejte tuk a cibuli osmahněte dožluta. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat, trvá to jen chvilku, pozor, ať ji nepřipálíte, byla by hořká. Zastříkněte balsamikovým octem, odstavte a nechte vystydnout.

Krok 5

Vychlazené těsto rozválejte do koláčové formy a vytáhněte do stran – vytvoříte okraje. Vidličkou na několika místech těsto propíchněte. Korpus vložte do předehřáté trouby a pečte 15 minut při 180 °C. Pak vyjměte, ale troubu nevypínejte.

Krok 6

Na předpečený korpus rozložte karamelizovanou cibulku po celé ploše.

Krok 7

V misce promíchejte vejce se strouhaným sýrem a smetanou. Směs osolte a okořeňte muškátovým oříškem a pepřem.

Krok 8

Polovinu smetanovo-sýrové směsi rozetřete na cibuli. Položte na ni vinnou klobásu do spirály. Klobásu předem krátce povařte – zalijte ji studenou vodou, přidejte bobkový list a nové koření. Desetiminutový mírný var postačí.

Krok 9

Klobásu pokryjte druhou polovinou smetanovo-sýrové směsi a posypte rozdrobeným modrým plísňovým sýrem.

Krok 10

Vložte zpět do trouby, zvyšte teplotu na 220 °C a zapečte. Povrch zhnědne, ale náplň bude stále měkká, ztuhne až při chladnutí. Před podáváním ozdobte natí pažitky či cibule a podávejte teplé i studené. Studený chutná lépe, chutě se propojí a koláč je výraznější.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-slany-kolac-s-vinnou-klobasou-karamelizovanou-cibuli-recept.html