Jak upéct slaný koláč s vinnou klobásou a karamelizovanou cibulí | recept
Jak upéct slaný koláč s vinnou klobásou a karamelizovanou cibulí | recept. Vinná klobása se uplatní v kuchyni nejen o Vánocích nebo Velikonocích, kdy se konzumuje nejčastěji, ale i kdykoli jindy. Je mnoho a mnoho receptů a troufám si tvrdit, že chutná skvěle v každém z nich. Na našich stránkách jich také máme několik a rozhodně stojí za vyzkoušení. Dnešní slaný koláč je původem od našich polských sousedů a recept je hodně oblíbený. Zkuste ho i vy podle následujícího postupu.
Co je potřeba
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 85 g studeného másla
- 50 ml ledové vody
- špetka soli
Náplň:
- 300 g vinné klobásy
- 200 g zakysané smetany
- 2 vejce
- 2 velké cibule
- 50 g strouhaného sýru
- 50 g plísňového sýru
- 1 lžička krupicového cukru
- 30 g oleje nebo ghí
- 2 –3 lžičky balsamikového octa
- na špičku nože muškátového oříšku
- lžička mletého bobkového listu
- lžička mletého nového koření
- trochu mletého pepře
- sůl
- pažitka nebo cibulová nať
Krok 1
Promíchejte hladkou mouku se solí, nastrouhejte nebo nakrájejte na lístečky studené máslo a propracujte dohromady. Vznikne drobenka, která se dá připodobnit k mokrému písku.
Krok 2
Přidejte hodně studenou vodu a vypracujte těsto. Správně zhotovené se vůbec nelepí.
Krok 3
Udělejte kouli, zabalte ji do folie, která zabrání vysychání a odložte do chladničky na jednu hodinu.
Krok 4
Cibuli rozkrojte na poloviny a nakrájejte na proužky. Rozehřejte tuk a cibuli osmahněte dožluta. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat, trvá to jen chvilku, pozor, ať ji nepřipálíte, byla by hořká. Zastříkněte balsamikovým octem, odstavte a nechte vystydnout.
Krok 5
Vychlazené těsto rozválejte do koláčové formy a vytáhněte do stran – vytvoříte okraje. Vidličkou na několika místech těsto propíchněte. Korpus vložte do předehřáté trouby a pečte 15 minut při 180 °C. Pak vyjměte, ale troubu nevypínejte.
Krok 6
Na předpečený korpus rozložte karamelizovanou cibulku po celé ploše.
Krok 7
V misce promíchejte vejce se strouhaným sýrem a smetanou. Směs osolte a okořeňte muškátovým oříškem a pepřem.
Krok 8
Polovinu smetanovo-sýrové směsi rozetřete na cibuli. Položte na ni vinnou klobásu do spirály. Klobásu předem krátce povařte – zalijte ji studenou vodou, přidejte bobkový list a nové koření. Desetiminutový mírný var postačí.
Krok 9
Klobásu pokryjte druhou polovinou smetanovo-sýrové směsi a posypte rozdrobeným modrým plísňovým sýrem.
Krok 10
Vložte zpět do trouby, zvyšte teplotu na 220 °C a zapečte. Povrch zhnědne, ale náplň bude stále měkká, ztuhne až při chladnutí. Před podáváním ozdobte natí pažitky či cibule a podávejte teplé i studené. Studený chutná lépe, chutě se propojí a koláč je výraznější.