jaktak.cz

Jak upéct vrstvený jablečný koláč | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct vrstvený jablečný koláč | recept. I přes nezměrnou řadu druhů jablečných koláčů můžete stále upéct takový, který bude nad veškerá vaše očekávání. Nádherně vláčný, šťavnatý, oku lahodící a až překvapivě snadný. Celé jeho kouzlo tkví pouze v proložení vláčného těsta šťavnatými jablíčky, kterým nechybí lehký dotek skořice a krupicového cukru v závěru.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá dortové formě s průměrem 23 cm

  • 100 g hladké mouky
  • 250 g krupicového cukru + 2 lžíce na závěrečné posypání
  • 100 g rozpuštěného másla či Hery
  • 100 ml mléka
  • 2 vajíčka
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 2 větší jablka
  • citronová šťáva na pokapání jablek
  • skořice dle chuti

Krok 1

Nejprve oloupejte jablka, rozkrojte je napůl, odstraňte jádřinec, nakrájejte na tenké plátky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.

Krok 2

Ve větší míse spolu promíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vajíčka, mléko i rozpuštěné máslo či Heru.

Krok 3

Přibližně polovinu vzniklého hladkého a poměrně řídkého těsta vlijte na dno pečicím papírem vyložené dortové formy.

Krok 4

Těsto poklaďte vrstvou připravených jablek. Použijte polovinu celkového množství.

Krok 5

Štědře poprašte skořicí.

Krok 6

Poté na ochucená jablka rovnoměrně nalijte zbylé těsto.

Krok 7

Navrstvěte zbylá jablka, ochuťte je skořicí a posypte krupicovým cukrem.

Krok 8

Takto naplněnou formu vložte do předem vyhřáté trouby na 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) a pečte 45–50 minut do chvíle, kdy vrchní vrstva cukru jemně zkaramelizuje a jablka budou krásně opečená.

Upečený koláč nechejte ve formě zcela vychladnout, nejlépe do druhého dne, aby se do těsta vstřebala veškerá vypečená jablečná šťáva a poté krájejte na menší klínky. Před servírováním můžete jednotlivé dílky lehce pocukrovat.

Stejně snadno lze koláč připravit i ze sladkých hrušek. Skořici můžete doplnit o špetku mletého kardamomu či badyánu, a dodat tak sladké chuti hrušek jemně pikantní nádech.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-vrstveny-jablecny-kolac-recept.html