Jak upéct vrstvený jablečný koláč | recept
Jak upéct vrstvený jablečný koláč | recept. I přes nezměrnou řadu druhů jablečných koláčů můžete stále upéct takový, který bude nad veškerá vaše očekávání. Nádherně vláčný, šťavnatý, oku lahodící a až překvapivě snadný. Celé jeho kouzlo tkví pouze v proložení vláčného těsta šťavnatými jablíčky, kterým nechybí lehký dotek skořice a krupicového cukru v závěru.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá dortové formě s průměrem 23 cm
- 100 g hladké mouky
- 250 g krupicového cukru + 2 lžíce na závěrečné posypání
- 100 g rozpuštěného másla či Hery
- 100 ml mléka
- 2 vajíčka
- 1 vanilkový cukr
- ½ balení prášku do pečiva
- 2 větší jablka
- citronová šťáva na pokapání jablek
- skořice dle chuti
Krok 1
Nejprve oloupejte jablka, rozkrojte je napůl, odstraňte jádřinec, nakrájejte na tenké plátky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.
Krok 2
Ve větší míse spolu promíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vajíčka, mléko i rozpuštěné máslo či Heru.
Krok 3
Přibližně polovinu vzniklého hladkého a poměrně řídkého těsta vlijte na dno pečicím papírem vyložené dortové formy.
Krok 4
Těsto poklaďte vrstvou připravených jablek. Použijte polovinu celkového množství.
Krok 5
Štědře poprašte skořicí.
Krok 6
Poté na ochucená jablka rovnoměrně nalijte zbylé těsto.
Krok 7
Navrstvěte zbylá jablka, ochuťte je skořicí a posypte krupicovým cukrem.
Krok 8
Takto naplněnou formu vložte do předem vyhřáté trouby na 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) a pečte 45–50 minut do chvíle, kdy vrchní vrstva cukru jemně zkaramelizuje a jablka budou krásně opečená.
Upečený koláč nechejte ve formě zcela vychladnout, nejlépe do druhého dne, aby se do těsta vstřebala veškerá vypečená jablečná šťáva a poté krájejte na menší klínky. Před servírováním můžete jednotlivé dílky lehce pocukrovat.
Stejně snadno lze koláč připravit i ze sladkých hrušek. Skořici můžete doplnit o špetku mletého kardamomu či badyánu, a dodat tak sladké chuti hrušek jemně pikantní nádech.