Jak upéct křehký cibulový závin | recept
Jak upéct křehký cibulový závin | recept. Po ochutnání tohoto závinu velice rychle zapomenete na slzy uroněné při krájení cibule, potřebné k jeho naplnění. Na másle osmahnutá, delikátně ochucená zkaramelizovaná cibule je totiž v objetí křehkého listového těsta opravdu znamenitá.
Co je potřeba
- 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)
- ½ kg cibule
- 50 g másla
- 3 lžíce krupicového cukru
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce celého kmínu + na posypání závinu
- sůl, pepř dle uvážení
- 1 vajíčko na potření závinu před pečením
Krok 1
Cibuli oloupejte, podélně rozkrojte a nakrájenou na tenké plátky ji v pánvi na rozehřátém másle za občasného míchání opékejte.
Krok 2
Jakmile zavadne a lehce se zabarví do zlatohněda, přisypte k ní cukr a ochuťte solí, pepřem a kmínem. Za stálého míchání nechejte zkaramelizovat.
Krok 3
Následně zastříkněte vínem a octem a duste, dokud cibule nezvláční a víno s octem se neodpaří.
Krok 4
Zchladlou cibulovou náplň rozmístěte na plát listového těsta, vzniklé okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a kratší boční okraje zahněte dovnitř.
Krok 5
Klasicky zaviňte a vzniklý sklad opět potřete vajíčkem.
Krok 6
Následně závin přesuňte (skladem dolů) na plech vyložený pečicím papírem, na několika místech jej propíchejte vidličkou, potřete vajíčkem a posypte kmínem.
Krok 7
Takto pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) 35–40 minut, dokud závin nebude krásně zlatavě opečený.
Dopřát si jej můžete teplý, jen co po dopečení malinko zchladne, kdy je úžasně křehký, nebo studený a dokonce i den odleželý, kdy chuť cibulové náplně prolne s těstem a závin zvláční.
Závin můžete připravit i z výraznější červené cibule, která je ve zkaramelizované podobě opravdu výtečná. Zvláště, když místo krupicového cukru použijete cukr třtinový.