Jak uvařit italské čokoládové rizoto | recept
Jak uvařit italské čokoládové rizoto | recept. Čokoládová variace italského rizota je velice elegantním podáním klasické rýžové kaše, která je často spojována s rozvařenou hmotou neurčitého vzhledu. S tímto receptem ovšem uvaříte mléčnou rýži, která má styl. A to styl italského rizota. Je tedy neuvěřitelně rychlá na přípravu, lahodně krémová, ale především je stále al dente.
Co je potřeba
- 150 g kulatozrnné rýže Arborio
- 30 g másla
- 600–700 ml nejlépe plnotučného mléka
- 150 g hořké čokolády
- 2 lžíce javorového sirupu (lze i datlový, agávový či čekankový)
- 1 lžička tmavého kakaa
- 1 lžička mleté skořice
Krok 1
Nejprve na mírném ohni ohřejte mléko. Nemusí být horké, stačí, když bude teplé či vlažné.
Krok 2
Poté na rozpáleném másle přibližně 5 minut opékejte rýži, dokud její zrníčka nezprůhlední.
Krok 3
K rýži postupně přilévejte teplé mléko a na středním ohni za občasného míchání vařte, dokud rýže nenabobtná a nebude měkká. K tomu postačí 15–25 minut. Do hrnce vždy přidávejte pouze 1–2 naběračky mléka, nechejte jej do rýže téměř vstřebat a teprve pak přidejte další.
Krok 4
Jakmile je rýže krásně krémová a měkkost dle vašeho gusta, nenechte mléko zcela vyvařit a do hrnce přisypte nahrubo nasekanou čokoládu s kakaem. Za stálého míchání nechejte rozpustit. Pokud se v tuto chvíli zdá rizoto ještě příliš husté, můžete jej naředit dalším mlékem. Osobně mám raději řidší rizoto, tudíž jsem ve výsledku použila celý ¾ litr mléka.
Krok 5
Na závěr rizoto oslaďte sirupem, provoňte skořicí a už jen promíchejte.
Tím máte uvařeno a můžete tuto úžasně krémovou variantu mléčné rýže servírovat. K dozdobení jsou skvělé plátky kokosu, které čokoládovou chuť báječně doplní. Hodí se i lístky svěží máty, stejně tak šťavnaté kousky ovoce.
Pro děti a milovníky opravdu sladkých chutí můžete rizoto připravit i z mléčné čokolády, nebo čokolády nakombinovat půl na půl. V případě zcela mléčné varianty ovšem zvažte množství sirupu, kterým v závěru rizoto osladíte.