Jak upéct zelí s vinnou klobásou na černém pivu | recept
Jak upéct zelí s vinnou klobásou na černém pivu | recept. Smíchat v jedné míse významné české speciality a zapéct je, byl opravdu skvostný nápad. Černé pivo dodá pečenému kysanému zelí žádoucí jemnost a nasládlost, která výtečně doplňuje intenzivní chuť dozlatova opečených klobásek.
Co je potřeba
- 200 g kysaného zelí
- 250 g vinné klobásy
- 250 ml černého piva
- 3 brambory
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- pepř, sůl a kmín celý na dochucení
Krok 1
V míse smíchejte slité a okapané zelí s oloupanými bramborami nakrájenými na čtvrtky.
Krok 2
Přidejte cibuli na půlkolečka, nasekaný česnek a koření.
Krok 3
Promíchanou směs přesuňte do olejem vymazané zapékací mísy a zalijte pivem. Pro dokonalejší sladění vřele doporučuji k vymazání použít sádlo místo oleje.
Krok 4
Na povrch rozložte kousky vinné klobásy, zakryjte víkem či alobalem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C). Takto pečte 35–40 minut, aby se brambory v zelí zcela uvařily. Pak víko sejměte, teplotu zvyšte na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) a dalších 15–20 minut zapékejte, dokud klobásky lákavě nezezlátnou.
Kousky vinné klobásy můžete proložit ještě plátky uzeného bůčku, který ze zapečené dobroty udělá opravdovou delikatesu. Jakoukoliv variantu můžete provonět divokým kořením, zejména bobkovým listem, tymiánem či jalovcem.