Jak upéct brusinkové müsli tyčinky s bílou čokoládou | recept
Jak upéct brusinkové müsli tyčinky s bílou čokoládou | recept. Pouze malé kouzlo stačí k tomu, aby se ze směsi opražených ořechů a vloček, lahodně prolnutých medem, staly ty nejšťavnatější müsli tyčinky, jaké si jen umíte představit. Navíc díky výrazným a jemně nakyslým brusinkám, které dokonale vyváží sladké kousky bílé čokolády, budou zaručeně i těmi nejchutnějšími.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá formě o velikosti 25 × 25 cm či obdélníkové formě o velikosti přibližně 26 × 18 cm.
- 120 g sušených brusinek
- 150 ml brusinkového džusu k namočení brusinek
- 200 g jakýchkoliv ořechů
(lze i směs více druhů, v receptu je například 100 g mandlí a 100 g kešu oříšků)
- 200 g jemných ovesných vloček
- 150 g medu
- 1 lžička mandlového či vanilkového aroma
Krok 1
Přibližně hodinu předem zalijte brusinky džusem a nechejte macerovat. Tento krok je důležitý nejen pro výslednou šťavnatost, ale bez namočení by brusinky při pečení ztvrdly.
Krok 2
Najemno nasekané vločky a nahrubo nasekané ořechy společně opékejte ve vyhřáté troubě při 190 ˚C (horkovzdušná trouba 170 ˚C) přibližně 10–15 minut.
Krok 3
Horkou směs vsypte do větší mísy a promíchejte s nasekanými, džusem nasáklými brusinkami, a nahrubo nasekanou bílou čokoládou. Ta teplem úžasně zvláční, některé kousky se roztopí, čímž sypké suroviny báječně propojí.
Krok 4
Na závěr směs oslaďte medem, provoňte mandlovým či vanilkovým aroma a důkladně propracujte. Pokud do směsi ořechů použijete mandle, doporučuji jejich chuť podpořit mandlovým extraktem.
Krok 5
Lepkavé těsto dlaní upěchujte do adekvátně velké formy vyložené pečicím papírem.
Krok 6
Pečte do zlatohněda ve vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) 20–25 minut.
Upečený plát nechejte zcela vychladnout a poté ostrým nožem krájejte na tyčinky. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě, ve které vydrží opravdu dlouho, ale jak dlouho asi nezjistíte. Ručím vám za to, že dříve je totiž sníte.
Dětem, nedůvěřivým ke zdravým müsli tyčinkám, můžete tyto brusinkové ještě o něco vylepšit. Stačí je z jedné strany namočit v rozpuštěné bílé čokoládě či je čokoládou potřít z jedné nebo obou stran.