Jak připravit netradiční černá vejce na svěžím salátku | recept
Jak připravit netradiční černá vejce na svěžím salátku | recept. Neuvěřitelně efektní specialitka, která je doslova trefou do černého. Chuťově dokonalá a velice snadno připravená. Barevného efektu vajíček totiž dosáhnete jejich pouhým uvařením a následným naložením do sladkokyselého kořeněného nálevu ze sladké sójové omáčky a ostrého zázvoru.
Co je potřeba
- 4 vajíčka uvařená natvrdo
- 180 ml sladké sójové omáčky (například Teriyaki, ale lze i shoyu či tamari)
- 100 ml vody
- 1–2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 cm čerstvého zázvoru
- na svěží salátek použijte jakoukoliv čerstvou zeleninu v čele s ledovým salátem
V kombinaci s křupavým salátem jsou báječná například cherry rajčátka, okurka či ředkvičky, doplněné o jarní cibulku. Rovněž ale můžete pro usnadnění práce zakoupit již připravenou směs listových salátů, kterých je v obchodech nespočet.
Krok 1
V kastrůlku nechejte na mírném ohni pomalu rozpouštět cukr s vodou.
Krok 2
Po rozpuštění vlijte vinný ocet se sójovou omáčkou a současně přidejte očištěný, na tenké plátky nakrájený zázvor. Přiveďte k varu a pár minut společně povařte. Poté nechejte chladnout.
Krok 3
Uvařená vajíčka oloupejte a vyskládejte je do čisté sklenice.
Krok 4
Zalijte je zchladlým nálevem, sklenici uzavřete a nechejte v lednici alespoň den odležet, aby vajíčka měla dostatek času na vstřebání rozmanitých chutí marinády.
V dobře uzavřené sklenici vajíčka vydrží i déle než 14 dnů.
Těsně před servírováním promíchejte vybranou zeleninu, vajíčka vyjměte z nálevu, rozkrojte na čtvrtky a ozdobte jimi připravený salát. Nakonec dochuťte samotným nálevem, kterým vše lehce přelijte.
Nálev ze sójové omáčky můžete zdokonalit i plátky česneku, nasekanou čili papričkou či jarní cibulkou. Výrazné až ostré chutě dodají nasládlému nálevu velice zajímavý nádech.