Jak si doma připravit utopence s vejci | recept
Jak si doma připravit utopence s vejci | recept. Česká špekáčková specialita, tentokrát nápaditě doplněná o uvařená vajíčka. Ta dokonale nasají výraznou chuť kořeněné zálivky i přidaných feferonek a společně s tradičními buřty a ostrou cibulí vytvoří netradiční, ale opravdu vynikající pochoutku k pivu a kousku čerstvého pečiva.
Co je potřeba
- 250 g špekáčků
- 4 natvrdo uvařená vajíčka
- 2 červené cibule
- 3 čerstvé feferonky
Na nálev:
- 200 ml jablečného octa
- 150 ml vody
- 1 lžička soli
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 15 kuliček pepře
- 1 lžíce hořčičných semínek
- ½ lžičky kajenského pepře
Krok 1
V hrnci přiveďte k varu vodu, ocet, sůl a veškeré koření. Společně dvě minuty povařte a nechejte chladnout.
Krok 2
Špekáčky mezitím nakrájejte na půlcentimetrová kolečka, cibuli na tenká půlkolečka, oloupaná vajíčka a feferonku překrojte na polovinu. Z feferonky odstraňte semínka.
Krok 3
Následně do čisté sklenice vrstvěte cibuli, vajíčka, špekáčky – takto pokračujte do vyčerpání všech surovin. Do boku sklenice v průběhu plnění vsuňte rozpůlené feferonky.
Krok 4
Naplněné sklenice zalijte nálevem i s kořením, případně dolijte převařenou vodou tak, aby bylo vše ponořené, zavíčkujte. Nechejte v pokojové teplotě pět dní odležet (v lednici sedm dní) a poté se již můžete těšit na úžasné, vajíčky zpestřené utopence.
Chutím se v tomto receptu meze nekladou, a proto neváhejte a utopence doplňte například plátky česneku, zázvoru, křenu i čili papričkami, lze i nakrouhaným zelím nebo okurkami.