Jak na netradiční japonské vejce | recept
Jak na netradiční japonské vejce | recept. Pro nás netradiční a jiné, pro asijskou kuchyni typické a osvědčené. A jedno takové typické spojení se osvědčí i v tomto receptu. S pomocí výrazných slaných a sladkokyselých asijských omáček totiž z obyčejných vajíček připravíte předkrm, který se u nás jen tak nevidí, ale věřte, že ohromí.
Co je potřeba
- 2 natvrdo uvařená vajíčka
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 50 ml vody
- 25 ml sójové omáčky
- 25 ml sladké sójové omáčky
- 1 lžíci rybí omáčky (lze i ústřicová)
- 2 lžíce rýžového vína Mirin (lze i sladké bílé víno)
Krok 1
Oloupaná vajíčka vložte do uzavíratelného sáčku se zipovým uzávěrem. Nevadí, jestliže žádný nemáte, stejně dobře poslouží jakýkoli jiný, uzavřete ho vytvořením uzlu.
Krok 2
Přisypte k nim očištěný, na plátky nakrájený zázvor a nasekaný česnek.
Krok 3
Obsah sáčku pak zalijte veškerými tekutinami. Tedy vodou, sójovou omáčkou (klasickou i sladkou) a přidejte patřičné množství rybí omáčky a rýžového vína.
Krok 4
Těsně nad vajíčky dobře uzavřete, obsah promíchejte a sáček uložte cca na 12 hodin do lednice. Během té doby sáček párkrát proklepejte, pootáčejte, aby se marináda promísila.
Následně vajíčka vyjměte z nálevu, rozkrojte je na půlky a servírujte jako předkrm s kouskem pečiva a zelenou cibulkou či nasekanou čili papričkou. Máte-li doma balzamikovou redukci, vřele doporučuji před servírováním vajíčka redukcí jemně pokapat.
Marinádu můžete pro větší pikantnost doplnit jednou drobně nasekanou čili papričkou nebo méně výraznou, ale chuťově dokonalou jarní cibulkou.