Jak upéct měkoučké sýrové Cottage koláčky | recept
Jak upéct měkoučké sýrové Cottage koláčky | recept. Úžasně jemné, vláčné, a tak nadýchané, že jim lze jen ztěžka odolat. Smetanový Cottage svou hrudkovitou konzistencí koláčky báječně provzdušní a smetana jim dodá na jemnosti a vláčnosti. Výrazná sušená rajčata se sýrem pak jemné koláčky patřičně oživí.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete přibližně 35–40 sýrových koláčků
- 225 g Cottage sýru
- 50 g tvrdého sýru (eidam, gouda)
- 125 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 25 g másla
- ¼ lžičky soli
- 4–5 ks sušených rajčat na ozdobu
Krok 1
Do mísy vsypte mouku, sůl, jedlou sodu a současně přidejte i povolené máslo. Vše společně rukou prohněťte do směsi, která by měla vypadat jako drobenka.
Krok 2
K základu pak přidejte Cottage s najemno nastrouhaným tvrdým sýrem a vypracujte do mokrého, vláčného a mírně lepivého těsta. Do koláčků je lepší Cottage, který obsahuje méně smetany, což je ale těžké při nakupování zjistit. Pokud tedy budete mít ten, který má smetany opravdu hodně, část ji slijte, aby těsto výrazně nenaředila.
Krok 3
Namočenou lžičkou z těsta odkrajujte malé části, které buď rovnou v patřičných rozestupech klaďte na plech vyložený pečicím papírem, nebo v navlhčených dlaních tvarujte malé bochánky.
Krok 4
Nakonec koláčky ozdobte kouskem sušeného rajčete.
Krok 5
Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 ˚C (horkovzdušná trouba 180 ˚C) 15–20 minut do zezlátnutí. Po vytažení z trouby koláčky sejměte z plechu a nechejte vychladnout.
Ovšem věřte, že budou mizet ještě dříve, než stihnou vychladnout. Takové jsou totiž nejlepší.
Koláčky chuťově zvýrazní i černé olivy.
Jak rajčata, tak olivy můžete ještě chuťově podpořit přidáním voňavého koření přímo do těsta. Dokonalý je tymián či rozmarýn.