jaktak.cz

Jak připravit pečený citrusový čaj se zázvorem | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit pečený citrusový čaj se zázvorem | recept. Není lepší čaj než čaj poctivý, výrazný, a především doma připravený, tedy v tomto případě doslova upečený. Oslazené a kořením provoněné kousky citrusů, jablek a výrazného zázvoru jsou po upečení výtečným základem pro čaj, který zahřeje, potěší, ale i zdraví utuží. A vůbec nezáleží na tom, že to vlastně pravý čaj není.

Co je potřeba

  • 4 pomeranče
  • 2 citrony
  • 2 jablka
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 2 celé skořice
  • 10 hřebíčků
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 50 ml rumu (lze vynechat)

Krok 1

Pomeranče, citrony a jablka oloupejte a nakrájejte na větší kousky.

Krok 2

Zázvor rovněž očistěte a nakrájejte jej na malé kostičky.

Krok 3

V zapékací míse vyložené pečicím papírem pak vše promíchejte s cukrem.

Krok 4

Navrch rozmístěte koření a dle chuti zakápněte rumem. Ten čaj krásně provoní a chuťově dotáhne, ale lze jej i vynechat. To pro případ, že čaj budou pít i děti.

Krok 5

Ochucené ovoce pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) přibližně 40 minut, až se ovoce mírně speče a z trouby se začne linout úžasná vůně.

Krok 6

Z horkého ovoce odstraňte koření, promíchejte a i se vzniklou šťávou plňte do čistých sklenic, které zavíčkujte a nechejte v pokojové teplotě zvolna chladnout. Následně skladujte na chladném a tmavém místě.

Pro přípravu čaje pak stačí dát 3–4 lžíce směsi do hrnečku, zalít vroucí vodou a dle chuti dosladit.

Lehce karamelovou chuť čaji dodáte přidáním třtinového cukru místo krupicového, ovšem na doslazení je výborný i med. Čaj rovněž báječně doplní hrst rozinek přisypaných a promíchaných s horkým, upečeným ovocem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-peceny-citrusovy-caj-se-zazvorem-recept.html