Jak připravit pečený citrusový čaj se zázvorem | recept
Jak připravit pečený citrusový čaj se zázvorem | recept. Není lepší čaj než čaj poctivý, výrazný, a především doma připravený, tedy v tomto případě doslova upečený. Oslazené a kořením provoněné kousky citrusů, jablek a výrazného zázvoru jsou po upečení výtečným základem pro čaj, který zahřeje, potěší, ale i zdraví utuží. A vůbec nezáleží na tom, že to vlastně pravý čaj není.
Co je potřeba
- 4 pomeranče
- 2 citrony
- 2 jablka
- 50 g čerstvého zázvoru
- 2 celé skořice
- 10 hřebíčků
- 4 lžíce krupicového cukru
- 50 ml rumu (lze vynechat)
Krok 1
Pomeranče, citrony a jablka oloupejte a nakrájejte na větší kousky.
Krok 2
Zázvor rovněž očistěte a nakrájejte jej na malé kostičky.
Krok 3
V zapékací míse vyložené pečicím papírem pak vše promíchejte s cukrem.
Krok 4
Navrch rozmístěte koření a dle chuti zakápněte rumem. Ten čaj krásně provoní a chuťově dotáhne, ale lze jej i vynechat. To pro případ, že čaj budou pít i děti.
Krok 5
Ochucené ovoce pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) přibližně 40 minut, až se ovoce mírně speče a z trouby se začne linout úžasná vůně.
Krok 6
Z horkého ovoce odstraňte koření, promíchejte a i se vzniklou šťávou plňte do čistých sklenic, které zavíčkujte a nechejte v pokojové teplotě zvolna chladnout. Následně skladujte na chladném a tmavém místě.
Pro přípravu čaje pak stačí dát 3–4 lžíce směsi do hrnečku, zalít vroucí vodou a dle chuti dosladit.
Lehce karamelovou chuť čaji dodáte přidáním třtinového cukru místo krupicového, ovšem na doslazení je výborný i med. Čaj rovněž báječně doplní hrst rozinek přisypaných a promíchaných s horkým, upečeným ovocem.