Jak upéct škvarkové placky z kynutého bramborového těsta | recept
Jak upéct škvarkové placky z kynutého bramborového těsta | recept. Recepty na škvarkové placky nebo pagáče máme na našich stránkách již několikrát. Ten, který vám chci nabídnout v dnešním článku, je jiný. Těsto je kynuté a obsahuje vařené brambory, a právě ty se zaslouží o to, že placičky po upečení zůstanou vláčné.
Co je potřeba
- 300 g hladké mouky (může být i polohrubá či směs obou)
- 250 g vařených brambor
- 250 g škvarků
- 200 ml mléka
- 42 g droždí (1 kostka)
- lžička cukru
- 2 rovné lžičky soli
- sádlo na vymazání plechu
- vejce na potření
Krok 1
Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr a lžíci mouky. Přidejte rozdrobené droždí, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat přibližně 10 –15 minut, záleží na okolní teplotě.
Krok 2
Studené vařené brambory rozstrouhejte na jemném struhadle. Škvarky rozemelte nebo pokrájejte na drobné kousky, já raději přidávám krájené, ale záleží čistě na vás.
Krok 3
Do mísy k vzešlému kvásku přidejte připravené brambory a škvarky, osolte a směs promíchejte. Přisypte odváženou mouku a zadělejte tužší těsto. Mísu zakryjte utěrkou a nechte zhruba hodinu kynout.
Krok 4
Během kynutí bramborové těsto zřídne. Jestliže potom nepůjde vyválet, zapracujte do něj trochu mouky navíc. Těsto vyvalujte na plát silný 1 cm. Vykrajujte libovolné tvary a přeneste je na sádlem potřený plech.
Krok 5
Placičky propíchejte vidličkou nebo zlehka rádýlkem vytvořte mřížku. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a vložte do vyhřáté trouby na 190 °C. Při této teplotě je upečte, povrch by měl zhnědnout. Upečené nechte vychladnout na kuchyňské mřížce.