Jak upéct svačinový chlebíček se sýrem a šunkou | recept
Jak upéct svačinový chlebíček se sýrem a šunkou | recept. Chlebíček, který je splněným snem mnoha rodičů dětí školou povinných. Každý jeho plátek totiž obsahuje vše pro svačinu potřebné, tedy šunku, sýr i zeleninu. Upečený chlebíček tak stačí jen ukrojit, zabalit a svačina je tím připravená. Navíc chuťově jemná a barevně pestrá.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá formě na biskupský chlebíček
- 170 g hladké mouky
- 80 ml mléka
- 80 ml slunečnicového oleje
- 2 vajíčka
- 1 prášek do pečiva
- 100 g šunky
- 100 g taveného sýru
- 100 g mraženého hrášku
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Nejprve vhoďte do vroucí vody zmražený hrášek a přibližně 4 minuty jej povařte. Poté sceďte a nechejte chladnout.
Krok 2
Ve větší míse spolu vymíchejte mouku, prášek do pečiva, vajíčka, mléko, olej, sůl i pepř.
Krok 3
Do hladkého a vláčného těsta přidejte na kostičky nakrájenou šunku a předem povařený hrášek.
Krok 4
Nakonec přidejte i tavený sýr a důkladně promíchejte, aby se sýr s těstem hezky spojil a nezůstal v hrudkách. Což snadno docílíte, pokud zvolíte tučnější sýr, který je měkký, lépe roztíratelný a lépe se tak s těstem spojí.
Krok 5
Připravené těsto přesuňte do formy na biskupský chlebíček a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) 50–60 minut do zlatohněda. Ke konci pečení raději špejlí vyzkoušejte, zda je chlebíček opravdu upečený i uprostřed.
Nechejte ve formě vychladnout, zpevnit a poté už jen krájejte na plátky potřebné ke svačině.
Pro výraznější chuť můžete do těsta místo šunky přidat suchý salám. Úžasný je například pikantní paprikáš, který chlebíček i barevně oživí. Rovněž můžete těsto obohatit nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.