Jak upéct cibulový koláč s vinnou klobásou | recept
Jak upéct cibulový koláč s vinnou klobásou | recept. Není lepší koláč než koláč s překvapením. Zvláště, když jím je delikátní vinná klobása rafinovaně skrytá pod fantasticky jemným a vláčným vaječným těstem z osmahnuté cibule a zakysané smetany.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím upečete koláč ve formě s průměrem 28 cm
- 500 g vinné klobásy
- 500 g cibule
- slunečnicový olej na osmažení cibule
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 – 3 lžíce balzamikového octa
- 1 kelímek tučné zakysané smetany
- 4 vajíčka
- 2 lžičky sušeného tymiánu (lépe čerstvého)
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Cibuli očistěte, rozkrojte na poloviny a ty nakrájejte na tenké plátky.
Krok 2
Ve větší pánvi s rozpáleným olejem cibuli zprudka osmahněte, pak snižte plamen a za občasného míchání cibuli pozvolna smažte, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Olejem v této fázi nešetřete. Cibule potřebuje k dokonalému osmažení poměrně velké množství, tedy vyšší vrstvu.
Krok 3
Zatímco se cibule smaží, stočte vinnou klobásu do pečícím papírem vyložené koláčové formy a dejte předpéct do trouby vyhřáté na 200 ° C (horkovzdušná trouba 180 ° C). Stačí přibližně 20 minut, kdy klobása zpevní a lehce se opeče.
Krok 4
Osmaženou cibuli na pánvi poprašte mouku, ochuťte balzamikovým octem, promíchejte a pár minut společně restujte tak, aby se odpařil ocet, mouka lehce zezlátla a obalila cibuli.
Krok 5
Následně směs přesuňte do mísy, nechejte 5 minut zchladnout a přidejte zakysanou smetanu spolu s tymiánem, solí a pepřem.
Krok 6
Na závěr do základu vmíchejte vajíčka a vypracujte lité těsto.
Krok 7
Cibulové těsto navrstvěte na předpečenou vinnou klobásu.
Krok 8
Takto připravené vraťte zpět do trouby a koláč při stejné teplotě dopékejte dalších 30 – 35 minut až povrch zpevní a zabarví se.
Cibulí provoněný koláč nechejte ve formě vychladnout, zpevnit a poté krájejte na klínky. Výtečný je jak čerstvě upečený, tak den proleželý a vychlazený v lednici.
Koláč chuťově i barevně oživíte přidáním červené cibule místo klasické kuchyňské. Má sladší a výraznější chuť, báječně ladí s balzamikovým octem a upečený koláč je s ní o něco jemnější a velice zajímavý.