Jak upéct linecký kokosový koláč | recept
Jak upéct linecký kokosový koláč | recept. Luxusně jemný a kokosem prostoupený koláč, ve kterém právě kokos svou úžasnou chutí a vůní obohatí nejen krémovou náplň, ale i vláčné máslové těsto.
Co je potřeba
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 vajíčko
- 50 g moučkového cukru
- 50 g strouhaného kokosu
Na kokosovou náplň:
- 300 g krémového sýru typu Lučina, žervé či pomazánkové máslo
- 1 vanička tučného tvarohu
- 200 ml 12% smetany na vaření
- 3 vajíčka
- 80 g moučkového cukru
- 80 g strouhaného kokosu
Krok 1
Hladkou mouku, moučkový cukr, povolené máslo, vajíčko a kokos propracujte v míse do pevného a vláčného těsta, které se nelepí.
Krok 2
Těsto vyválejte či prsty urovnejte do pečicím papírem vyložené formy a vytvořte přibližně 2 cm okraje. Takto dejte na 15–20 minut předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).
Krok 3
Mezitím si připravte kokosovou náplň, na níž v míse promíchejte krémový sýr, tvaroh, smetanu, vajíčka, cukr a kokos.
Krok 4
Následně velice řídkou náplň nalijte na předpečený korpus.
Krok 5
Vložte zpět do trouby, teplotu snižte na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pozvolna ještě asi hodinu dopékejte.
Jakmile se okraje výrazněji zabarví, koláč vyndejte a nechejte ve formě zcela vychladnout a nejlépe i přes noc zatuhnout. Poté ostrým nožem nakrájejte na řezy. Ty si nejlépe vychutnáte hezky vychlazené a den či dva proleželé.
Pro ještě výraznější kokosovou chuť, můžete do náplně místo smetany použít kokosový nápoj Alpro či přímo kokosové mléko, se kterým náplň nebude ani tak řídká. V případě jeho použití ale doporučuji zvolit do náplně tvaroh polotučný, jelikož kokosové mléko je samo o sobě tučné dost.