Jak připravit lahodný likér z kešu a kokosového mléka | recept
Jak připravit lahodný likér z kešu a kokosového mléka | recept. Výborný kokosový likér, který je výjimečný nejen pro svou krémově jemnou chuť a vláčnou konzistenci z dužiny oříšků, ale i tím, že s nepatrnou obměnou lze připravit i v plně veganské verzi.
Co je potřeba
- 800 ml kokosového mléka (2 plechovky)
- 200 ml smetany na vaření
- pro veganskou verzi: 200 ml kokosového krému (kokosové smetany)
- 150 g moučkového cukru
- 100 g kešu oříšků
- 1 lžička vanilkového extraktu či aroma
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 200–300 ml koňaku či rumu
- 250 ml vody k namočení kešu oříšků
Krok 1
Přibližně hodinu před přípravou likéru namočte kešu oříšky do vody. Nasají tekutinu, změknou a lépe se rozmixují.
Krok 2
Poté je slijte a společně se smetanou, kokosovým mlékem a cukrem rozmixujte co nejjemněji ve výkonném přístroji.
Krok 3
Směs přeceďte přes sítko do kastrůlku a propasírujte.
Krok 4
Pokud nemáte dostatečně výkonný mixér a v sítku vám, jako mně, uvíznou nerozdrcené oříšky, rozmixujte je s několika lžícemi tekutiny tyčovým mixérem na pastu.
Krok 5
Tu pak současně se skořicí, muškátovým oříškem a vanilkovým extraktem přidejte do kastrůlku s mléčnou směsí a společně na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte, dokud nezačne vřít. Poté odstavte z plotny a nechejte vychladnout.
Krok 6
Na závěr vmíchejte rum či ještě lépe koňak.
Krok 7
Likér poté rozlijte do čistých lahví a nechejte v chladu alespoň týden odležet. Teprve pak vystoupí lahodná chuť kokosu.
Před rozléváním do skleniček a následným ochutnáváním likér v lahvi dobře promíchejte.
Kokosové mléko je v tomto likéru neocenitelné. Ale pravdou je, že je poměrně tučné. Pokud byste tedy ocenili méně kalorickou variantu, můžete místo kokosového mléka v plechovce sáhnout po kokosovém nápoji Alpro. Likér s ním je o něco řidší a méně hutný.