Jak upéct kapustičky se slaninou a jablky | recept
Jak upéct kapustičky se slaninou a jablky | recept. Dozlatova opečené kapustičky jsou v kombinaci s křupavou slaninou a šťavnatými jablky opravdu delikátní pochoutkou, v níž se typicky nasládlá chuť kapustiček dokonale snoubí se slanou uzeninou i sladkokyselou chutí jablek.
Co je potřeba
- 500 g růžičkové kapusty
- 100 g slaniny
- 2 jablka
- 2–3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Plátky slaniny rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte je na 5–10 minut rozpéct do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C). Slanina by během té doby měla pustit tuk, lehce se opéct, ale nesmí být křupavá.
Krok 2
Mezitím očistěte kapustičky od povadlých lístků, rozkrojte je na půlky a v misce je ochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.
Krok 3
Poté, co je slanina patřičně rozpečená, sejměte ji z plechu a do výpeku místo ní rozmístěte připravené kapustičky, které následně pečte v již rozpálené troubě při stejné teplotě asi 15 minut.
Krok 4
Jakmile kapustičky začnou měknout, přidejte k nim oloupaná, na větší kusy nakrájená jablka a na kostičky nakrájenou rozpečenou slaninu. Současně směs pokapejte vinným octem.
Krok 5
Společně dejte zpět do trouby a přibližně 15–20 minut dopékejte tak, aby kapustičky zezlátly, slanina se opekla dokřupava a jablka změkla.
Podávejte buď samostatně jen s rozpečeným toastem, kdy dokonale vyniknou delikátní chutě, nebo jako perfektní přílohu ke grilovanému masu či rozpečenému sýru.
Ke kapustičkám můžete během pečení přidat snítku rozmarýnu či tymiánu, které je báječně aromaticky podtrhnou.