Jak zapéct obrácené řízky s cibulí a slaninou | recept
Jak zapéct obrácené řízky s cibulí a slaninou | recept. Řízky připravujte z vepřového masa, které máte v oblibě. Někdo nedá dopustit na řízek z krkovice, jiný raději libový plátek masa z kýty nebo kotletky. V případě, že vepřové maso nejíte vůbec a dáváte přednost drůbeži, nezapomeňte kuřecí nebo krůtí řízky výrazněji okořenit nebo potřít pikantní hořčicí. Budou mít lepší chuť.
Co je potřeba
- 4 plátky vepřového masa (krkovice, kotleta, kýta)
- 4 cibule
- 4 plátky anglické slaniny
- 2 vejce
- sůl
- strouhanka
- sádlo na smažení
Krok 1
Plátky masa posypte strouhankou a naklepejte na prkénku, které rovněž posypte strouhankou. Abyste si neudělali velký nepořádek v kuchyni, maso přikryjte mikroténem a pak teprve naklepejte. Strouhanka se pěkně spojí s masem.
Krok 2
V misce rozšlehejte vejce se solí. Pokud chcete, přidejte oblíbené koření. Hodí se bylinková sůl se směsí sušených aromatických natí.
Krok 3
Řízky obalte v rozšlehaném vajíčku a vkládejte je do horkého sádla nebo oleje. Smažte z každé strany asi minutu, jen aby obal lehce zezlátnul.
Krok 4
Do pekáčku položte dva řízky vedle sebe. Volte takový rozměr zapékací nádoby, aby maso zakrylo celé dno. Maso posypte polovinou nakrájené cibule. Nezáleží na tom, jestli cibuli nakrájíte na kolečka nebo proužky. Zakryjte zbylými dvěma řízky a posypte zbytkem cibule. Nahoru položte plátky slaniny.
Krok 5
Vložte do vyhřáté trouby a zapékejte při 180 °C. Zhruba za 40 minut je jídlo hotové a může se ihned podávat. Podávejte s přílohou dle vlastního uvážení.
Fotografie jsou ilustrační. Řízky nejsou smažené, po obalení ve vejci je rovnou dávám do pekáčku. Jídlo je foceno při přípravě pro strávníka, který nesmí ze zdravotních důvodů smažená jídla. I tak je dobré.